Jens Stoltenberg Foto: YVES HERMAN / AFP / Profimedia

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg komentarisao je eksploziju u blizini ukrajinsko-poljske granice.

On je rekao da NATO prati situaciju u Poljskoj, dodajući da se saveznici blisko konsultuju.

„Razgovarao sam sa predsednikom Poljske Dudom o eksploziji. Izrazio sam saučešće zbog gubitka života. NATO prati situaciju i saveznici se pomno konsultuju. Važno je da se utvrde sve činjenice“, napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Podsetimo, visoki američki obaveštajni zvaničnik izjavio je da su ruski projektili pali na Poljsku, članicu NATO-a, i da su tom prilikom dve osobe poginule.

Poljska vlada potvrdila je da su dve osobe stradale u eksploziji na istoku zemlje, ali nije precizirala šta je njen uzrok. Vašrava je večeras odlučila i da podigne borbenu gotovost.

„Došlo je do eksplozije u istočnoj Poljskoj“, rekao je portparol vlade Pjotr Miler, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Miler je rekao i da Varšava podiže borbenu gotovost svojih vojnih jedinica i„proverava da li treba da aktivira član četiri NATO“.

Taj član kaže: „Stranke će se zajedno konsultovati kad god, po mišljenju bilo koje od njih, budu ugroženi teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost bilo koje od strana“.

***

BONUS VIDEO: Oblast u Poljskoj pogođena raketom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar