Veliki broj Rusa izašao je večeras na najavljene proteste protiv mobilizacije koju je danas objavio ruski predsednik Vladimir Putin. Na snimcima koji se šire društvenim mrežama vidi se kako ruska policija bije građane, dok okupljeni uzvikuju parole protiv Putina.

Ruska policija hapsila je građane koji su se okupljali da izraze svoje nezadovoljstvo odlukom o delimičnoj mobilizaciji 300.000 rezervista, a sada su se pojavili snimci na kojima se vidi kako policija tuče građane.

Kako se vidi na snimku koji je objavila saradnica Alekseja Navaljnog Ljubov Sobolj, policajci su jednom mladiću gurnuli glavu u izlog, a zatim nastavili da ga tuku po telu.

Više od sto građana uhapšeno je na protestima širom zemlje, a na jednom od snimaka vidi se i kako okupljeni stoje naspram policije i skandiraju „Rusija bez Putina“.

Podsetimo, Putin je danas najavio delimičnu mobilzaciju u ovoj zemlji i naveo da je Zapad pokazao da ima za cilj da uništi Rusiju i da za to koristi Ukrajinu kao „topovsko meso“.

Oko 300.000 rezervista će biti pozvano da ratuju protiv Ukrajinaca, budući da je poslednjih dana ruska vojska doživela katastrofalne gubitke na frontu.

Vest da će biti izvršena mobilizacija naterala je Ruse da organizuju proteste, a neki su krenuli i put drugih zemalja kako bi izbegli regrutaciju. Dodatno, informacija o regrutaciji dovela je do enormnog poskupljenja cene avionskih karata iz Moskve. Sve karte su praktično planule, iako je cena dostigla vrednost i do 5.600 dolara.

***

BONUS VIDEO: Rusi na Surčinu beže od Putina i mobilizacije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar