Foto: Tanjug/Yui Mok, Pool via AP

Slaveći britanski dizajn i veštinu izrade odeće, masa je konačno videla Ketrin, princezu od Velsa i dugo očekivane krunske haljine kraljice Kamile, kada su stigle u Vestminstersku opatiju na krunisanje kralja Čarlsa III.

Ketrin, princeza od Velsa

Princeza od Velsa nosila je haljinu Alekander Mekvin od svilenog krepa boje slonovače sa srebrnim polugama i vezom sa cvetnim amblemima Velike Britanije – ruža, čičak, narcis i detelina.

„Zanatstvo u Mekvinu je bez premca“, kaže modna novinarka Tifani Darke. „I ona ima vezu sa njima koja seže toliko u prošlost – oni bi za nju bili prirodan izbor.“

Ona takođe nosi biserne i dijamantske minđuše koje su nekada pripadale princezi Dajani, prenosi BBC.

Foto: Tanjug/Andrew Milligan/Pool via AP

„U tome je lepota nakita“, kaže stručnjak za dragulje Džoana Hardi, „da možete uključiti ljude, možete uključiti njihova sećanja“.

Veruje se i da je princeza nosila ogrlicu od festona Džordža VI, napravljenu za kraljicu Elizabetu II kada je bila u dvadesetim godinama na zahtev njenog oca, kralja Džordža VI – iako još nismo videli da je Katarina nosi.

Nosila je prelep ukras za glavu napravljen od srebrnih poluga, kristala i srebrnih niti Džes Kolet i Aleksandra Mekvina – u onome što se veruje da je prva saradnja modista sa modnom kućom. Džes Kolet je ranije pravila šešire i trake za Ketrininu sestru, Pipu Midlton.

Foto: Tanjug/Gareth Cattermole/Pool Photo via AP

Prema rečima dr Bendžamina Vajda, istoričara kulture i stručnjaka za kraljevsko odevanje, značajno je da niko iz kraljevske porodice ne nosi tijare.

„Ukidanje koroneta je znak da se monarhija učini relevantnijom i modernijom“, kaže on. „Samo će kralj i kraljica na glavi imati krune optočene draguljima, kako bi podigli svoj status“, navodi se.

Foto: Tanjug/Leon Neal/Pool Photo via AP

Kraljica Kamila

Kraljičinu krunsku haljinu kreirao je britanski modni dizajner Brus Oldfild, koji je za nju dizajnirao više od decenije, obezbeđujući modne kombinacije za mnoge njene javne angažmane.

„Ovo je najveća provizija u mom životu – moram ponekad da se uštinem“, kaže modni majstor, koji je prisustvovao ceremoniji. „Uvek je bilo divno sarađivati sa Njenim Visočanstvom. Znam šta se oseća srećno i samopouzdano kada nosi tu haljinu“.

Foto: Tanjug/Phil Noble/Pool Photo via AP

Haljina po meri ima paletu boja slonovače, srebrne i zlatne boje, sa rukavima, širokim dekolteom i kratkim vezom.

Izrezana od Peau de Soie, mat svilene tkanine, i istkana u Safolku od strane Stivena Voltersa, haljina ima vez sa vencima poljskog cveća, za koje se kaže da predstavljaju naklonost kralja i kraljice prema britanskoj prirodi.

PROČITAJTE JOŠ:

Prednji porub donje suknje i manžetne haljine ukrašeni su cvetnim motivima četiri nacije – koji su takođe bili elementi svetlucave krunidbene haljine kraljice Elizabete II 1953. godine, od modnog dizajnera Ser Normana Hartnela.

U blizini ruba izgleda da se nalazi par izvezenih pasa – koji mogu predstavljati kraljičine voljene Džek Rasel terijere, Bet i Blubel, međutim Kraljevsko domaćinstvo je odbilo da komentariše značaj životinja sa vezom.

Foto: Tanjug/Jordan Pettitt/PA via AP

Kraljica Kamila takođe nosi ogrlicu za krunisanje i minđuše koje je Garard napravio za kraljicu Viktoriju. Ogrlica od platine, zlata i srebra koju je nosilo nekoliko kraljica supruga u istoriji, kao i na poslednjem krunisanju kraljice Elizabete II, sastoji se od dragog kamenja uklonjenog sa starih znački za podvezice i drške ceremonijalnog mača.

„Veoma je prikladno što ga danas nosi“, kaže Džoana Hardi. „Divno je videti kako se svi ovi dragulji nose – mnogo je lepše nego videti ih u staklenom ormariću“, naveo je.

Foto: Tanjug/Andrew Matthews/Pool via AP

BONUS VIDEO: Čarls stigao na krunisanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar