Foto:Shutterstock

Ruska svemirska letelica Luna-25 nije uspela da sleti na površinu Meseca, već se srušila na površinu Zemljinog satelita nakon što se nekontrolisano vrtela. Ruska letelica je poslednji put uspešno sletela na Mesec 1976. godine u doba SSSR-a.

Ruska svemirska sonda, koja je otprilike veličine manjeg automobila, teži oko 1.800 kilograma i lansirana je prošlog petka iz svemirske luke Vostočni.

Sonda bez posade trebalo je da sleti na južni pol Meseca, a njena misija je bila da u narednih godinu dana istraži deo na kom bi, kako smatraju naučnici, mogla da se nalazi zamrznuta voda i dragoceni elementi.

Foto: Shutterstock

Naime, na tom području su naučnici NASA i ostalih svemirskih agencija u poslednjih nekoliko godina otkrili tragove smrznute vode u kraterima.

Postojanje vode na Mesecu važno je za velike svemirske sile jer bi omogućilo duži boravak ljudi, a samim tim i iskopavanje vrednih lunarnih resursa.

Moskva je posljednji put poslala sondu Lunu-24 na Mesec pre gotovo pola veka, početkom 1976. godine kada je Rusija još bila dio Sovjetskog Saveza, podsetio je Anatolij Zak, osnivač www.RussianSpaceWeb.com koji prati ruske svemirske programe.

Ruski zvaničnici su se nadali da će misija Luna-25 pokazati da Moskva može da se takmiči sa supersilama u svemiru, uprkos njenom postsovjetskom padu i ogromnim troškovima rata u Ukrajini.

Foto: Shutterstock

„Sistem kontrole leta bio je ranjiva oblast, koja je morala da prođe kroz mnoge popravke“, objasnio je Zak.

U izjavi za britansku agenciju je istakao da je Rusija takođe krenula na mnogo ambicioznije sletanje na Mesec, pre nego što je izvela jednostavniju orbitalnu misiju – uobičajenu praksu za Sovjetski Savez, Sjedinjene Države, Kinu i Indiju, piše N1.

Pad ruskog svemirskog programa nakon raspada SSSR

Ruski naučnici su se u više navrata žalili da je svemirski program oslabljen lošim menadžerima koji su željni nerealnih svemirskih projekata, korupcijom i padom strogosti ruskog postsovjetskog sistema naučnog obrazovanja.

Pročitajte još:

Pre više od jedne decenije, neuspeh misije Fobos-Grunt 2011. na jednom od Marsovih meseca, razotkrio je izazove sa kojima se suočava ruski svemirski program: nije mogao čak ni da izađe iz zemljine orbite i pao je nazad na Zemlju, razbio se o Tihi okean 2012. godine.

Početkom 2010-ih, Rusija se odlučila na ideju o misiji Luna-25 na južnom polu Meseca.

„Neki ovo nazivaju drugom lunarnom trkom, pa je vrlo važno da Rusija nastavi s ovim programom. Luna-25 nije samo jedna misija, već deo puno šire ruske strategije koja se proteže 10 godina u budućnost“, rekao je Zak za Rojters.

Luna-25 deo je ruskog lunarnog programa kojim je predviđena izgradnja svemirske stanice na Mesecu do 2040. godine.

BONUS VIDEO Ostaci kineske svemirske rakete pali na Zemlju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar