Kristijan Šmit Foto:Frank Hoermann/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Đmit sinoć je u izbornoj noći nametnuo izmene izbornog zakona, ali i Ustav FBiH koje su dugo gušile političke procese u BiH. Sudeći prema prvim reakcijama niko od političkih aktera nije zadovoljan.

Šmit je mudro iskoristio izbornu noć i povukao poteze kojim je pomerio stvari s mrtve tačke. Političari iz Sarajeva su poručili da je Šmit dao više prostora HDZ-u kroz povećanje broja delegata u Dom naroda, odnosno dizanjem praga na 11 potrebnih glasova za donošenje odluke u Klubu jednog naroda.

S druge strane iz HDZ-a takođe nisu zadovoljni te ove izmene nazivaju kozmetičkim.

Šta je Šmit uradio

Dom naroda sada će imati 80 delegata, umesto dosadašnjih 56. Klubovi konstitutivnih naroda sada će imati po 23, umesto po 17 delegata.

Prvi put će i Ostalih iz svih kantona biti predstavljeni u Domu naroda jer se broj delegata u Klubu Ostalih sa 7 povećava na 11. Na ovaj način Šmit je pokušao „da reši“ pitanje iz presude „Ljubić“.

Dati su rokovi i sada kantonalne skupštine ni po Ustavu FBiH neće moći da blokira delegiranje delegata u Dom naroda. Ukoliko to budu radili, CIK će popuniti nedostajuće delegate.

Za izbor predsednika i potpredsednika FBiH takođe je dat rok, pa će za nominovanje kandidata prvo biti potrebno 11 glasova u svakom klubu. Ukoliko se to ne dogodi onda će u narednom krugu u roku od nešto više od mesec dana biti potrebno sedam glasova, a nakon 55 dana biće potrebna svega četiri glasa.

Skraćen je, odnosno ograničen set pitanja koja definišu šta je to vitalni nacionalni interes, čime se sprečava neograničena zloupotreba vitalnog interesa.

Ustavni sud FBiH će birati članove Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa iz reda sudija tog suda.

Kristijan Šmit Foto:Pixsell photo & video agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Odluka o izmeni Izbornog zakona BiH

Šmitovom izmenom kroz povećanje broja delegata u Dom naroda FBiH sa 17 na 23 u svakom klubu konstitutivnih naroda te povećanjem broja delegata u klubu Ostalih sa 7 na 11, sada je za imenovanje, odnosno predlaganje predsednika i potpredsednika entiteta potrebno 11 ruku, odnosno polovina glasova u svakom klubu naroda.

Ukoliko klubovi u roku od 30 dana ne predlože kandidate za predsednika i potpredsednike FBiH, onda će za predlaganje kandidata biti potrebno sedam ruku u svakom klubu.

Ukoliko i to ne bude dovoljno, onda je nakon 50 dana dovoljno da četiri delegata u svakom klubu predlože kandidate. Time je faktički onemogućeno da bilo ko blokira formiranje vlasti u FBiH.

Predstavnički dom ima rok od 30 dana da glasa o predloženim listama. Nakon izglasavanja lista se dostavlja na glasanje i Domu naroda.

Kada je reč o broju delegata iz kantona, Šmit je istakao sledeće:

Kristijan Smit
Kristijan Šmit Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

„Za svaki kanton, broj stanovnika iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda Ostalih se deli brojevima 1, 3, 5, 7, itd. sve dok je to potrebno za raspodelu. Brojevi koji se dobiju kao rezultat ovih deljenja predstavljaju količnike svakog konstitutivnog naroda i Ostalih u svakom kantonu. Svi količnici konstitutivnih naroda i količnici Ostalih se redaju zasebno po veličini tako što se najveći količnik svakog konstitutivnog naroda i Ostalih stavlja na prvo mesto. Svakom konstitutivnom narodu i grupi Ostalih se daje jedno mesto u svakom kantonu koji ima najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom telu, s tim da će se u slučaju da kanton nema jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom telu primeniti član 10.16 ovog Zakona. Najveći količnik za svaki konstitutivni narod i za Ostale u svakom kantonu se briše sa liste količnika tog konstitutivnog naroda odnosno sa liste količnika Ostalih. Preostala mesta se daju konstitutivnim narodima i Ostalim, jedno po jedno, od najvećeg prema najmanjem prema preostalim količnicima na listi“.

Ukoliko neka kantonalna skupština ne imenuje delegate u predviđenom roku, onda će Dom naroda iz skupština određenog kantona popuniti CIK svojom odlukom.

„Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će doneti poseban akt kojim će propisati način popune mesta dodeljenih jednom od konstitutivnih naroda ili grupi Ostalih koja ostanu upražnjena nakon provođenja postupka predviđenog u stavovima (1) i (2) ovog člana i popuniće nedostajući broj delegata iz reda konstitutivnog naroda ili iz reda Ostalih“.

Šmitovi amandmani na Ustav Federacije BiH

Prvi amandman koji je Šmit uvrstio kao sastavni deo Ustava FBiH je obaveza na međusobnu saradnju, koordinaciju i dogovor između kantona i Federacije BiH. To se pre svega može odnositi na popunjavanje Doma naroda te bi odbijanje kantona da imenuju delegate u Dom naroda predstavljalo i kršenje Ustav FBiH.

Kristijan Šmit FotoEPA-EFE/FEHIM DEMIR

Novi amandman je i povećanje broja delegata sa 56 na 80.

Sastavni deo Ustava FBiH je i definicija: „Delegate Doma naroda biraju kantonalne skupštine proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva. Oni se biraju iz reda njihovih predstavnika, ako drugačije nije predviđeno zakonom. Domu naroda biće najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan delegat iz reda Ostalih iz svakog kantona koji ima najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom telu“.

Dakle sada je i delegat iz reda Ostalih iz svakog kantona ustavna obaveza.

Skupštine kantona biraju svoje delegate u Dom naroda u roku od trideset (30) dana od dana overe rezultata izbora.

Izuzetno važna promena se odnosi na rokove za donošenje zakona.

„Svaki dom treba da odbije ili usvoji potrebne zakone u roku od 45 dana nakon njihovog usvajanja u drugom domu. Ukoliko se rok ne ispoštuje, zakon će biti uvršten u dnevni red doma na sednici koja će se održati nakon isteka roka od 45 dana, a najkasnije 30 dana nakon isteka tog roka“.

Ovo bi trebalo značajno ubrzati proces rada Parlamenta FBiH jer je do sada bio slučaj da pojedini zakoni budu u fiokama rukovodstva nekog doma i godinama čekaju na usvajanje ili odbijanje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Šmit je ograničio i pitanje vitalnog nacionalnog interesa

Naime, dosadašnjim članovima u Ustavu FBiH 2/3 kluba nekog od konstitutivnih naroda moglo je pokrenuti pitanja vitalnog nacionalnog interesa za bilo koje pitanje, jer je u Ustavu FBiH pored jasnih odredbi šta je to vitalni interes, postojala i ona opšta koja je glasila da je vitalni interes: …“ i druga pitanja koja bi se tretirala kao pitanja od vitalnog nacionalnog interesa, ukoliko tako smatra 2/3 jednog od klubova delegata konstitutivnih naroda u Domu naroda“.

Šmit je sada izbrisao tu odredbu te se više ne može zloupotrebljavati.

Ipak, u narednom amandmanu je naglašeno da ukoliko dve trećine svakog kluba izglasaju da je neki zakon, akt ili propis od vitalnog interesa na osnovu gore definisanih vitalnih interesa, Dom naroda će taj zakon ili akt razmatrati kao pitanje od vitalnog interesa.

Prva tumačenja su da će ove izmene i dalje garantovati vlast HDZ-u, ali je i dalje sve na izbornim rezultatima i suština je što HDZ ima najviše glasova od svih hrvatskih stranaka i ima najbolju startnu poziciju u svim pregovorima. Odluka je nametnuta i biće objavljena u Službenom listu, piše Klix.ba. 

BONUS VIDEO Jelena Trivić zahteva: „Ponovite izbore u celoj Republici Srpskoj“

Komentari

Svi komentari (0)