Foto: Tanjug/AP Photo/Bruna Prado, Tanjug/hoto by Ben Hider/Invision/AP, REUTERS/Maja Smiejkowska, Tanjug/AP Photo/Andres Kudacki, Tourism Development Authority/Handout via REUTERS, REUTERS/Toby Melville

Nova godina dočekana je sinoć uz vatromet širom planete. Svet su obišle fotografije spektakularnih proslava, ali bilo je i ponekih incidenata.

Proslave su organizovane na trgovima i centralnim gradskim ulicama u gradovima širom starog kontinenta.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

Prizori iz Pariza, Londona, Madrida, Berlina i ostalih gradova obišli su planetu ulaskom u 2023. godinu, a jedan od dočeka za pamćenje priređen je i u Brazilu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bruna Prado

Spektakularni prizori su oduševili prisutne, a građani su snimljeni kako se raduju i nazdravljaju na otvorenom.

Prvi januar u Sankt Peterburgu najtopliji od kada se vrše merenja

Prvi januar 2023. godine u Sankt Peterburgu je najtopliji od kada se vrše merenja, izjavio je danas Mihail Leus iz Meteorološkog centra Fobos.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Becker

Naveo je da je u 7 časova jutros na gradskoj meteorološkoj stanici temperatura vazduha bila 4,8 stepeni Celzijusa, što je za 0,3 stepena više od maksimuma zabeleženog 1. januara 2017. godine, prenosi RIA Novosti.

U Njujorku Nova godina dočekana na Tajms skveru

U Njujorku je Nova godina dočekana na Tajms skveru uz brojnu publiku i pesmu Frenka Sinatre „Njujork,Njujork“. Publika je do ponoći gledala nastupe Džej-houp i Nju edišn.

Foto: Tanjug/Photo by Ben Hider/Invision/AP

Na njujorškom Tajms skveru tradicionalno se u ponoć spušta džinovska kristalna kugla. Kugla je prekrivena sa 2.688 Voterford kristala u kojima se nalazi više od 32.000 LED sijalica

Ta tradicija datira iz 1907. godine kada su se ljudi okupljali i odbrojavali do početka nove godine.

Foto: REUTERS/Andrew Kelly

U Helsinkiju otkazan novogodišnji vatromet zbog jakog vetra

U glavnom gradu Finske, Helsinkiju, otkazani su novogodišnji vatrometi zbog jakog naleta vetra, saopštila je gradska vlast.

Generalni direktor Fonda za proslavu Nove godine Stuba Nikula izrazio je žaljenje zbog te odluke.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Becker

„Vatromet uvek nosi sa sobom rizik ukoliko ima vetra. U centru grada je situacija uvek teška u toj situaciji i bezbednost je na prvom mestu“, rekao je Nikula, prenosi ruski Interfaks.

U Helsinkiju je trebalo da budu održana dva vatrometa: prvi, na kraju dečije novogodišnje manifestacije u 18 sati, a u ponoć, na kraju velikog svečanog koncerta, glavni vatromet.

BONUS VIDEO Australija dočekala Novu godinu uz spektakularni vatromet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar