Sneg u Nemačkoj Foto: PETER KNEFFEL / AFP / Profimedia

Nemačka meteorološka služba (DVD) upozorila je na značajnu, stalnu kišu u delovima Saksonije. Meteorolog Dominik Jung rekao je za BILD kako se sve što su predviđali sada ostvaruje.

„Pretpostavljam da će pasti do 100 litara u Sksoniji i 150 do 200 litara u Bavarskoj. Nivo vodostaja će porasti. Biće poplava, ali još uvek nije jasno koliko ozbiljnih. Lokacija oluje je tačno onakva kakva je i očekivana. Fokus je u Austriji. Oko Beča će pasti 400 litara kiše, To je polugodišnja količina za Berlin“, objašnjava Jung.

Inače, u bavarskim Alpima juče je pao prvi sneg, a čitalac 24 sata iz Balderšvanga u Bavariji rekao je kako ih je sneg iznenadio.

Sneg u Nemačkoj Foto: PETER KNEFFEL / AFP / Profimedia

„Ja i devojka smo taman išli do grada po namirnice i bio je kao kada smo krenuli niz brdo s letnjim gumama. Razgovarali smo s jednom starijom gospođom rekla da nikad ovako nije bilo u septembru, ali i da godina nikad toplija nije bila u leto. Danas je i festival tako da krave spuštaju sa planine u kamionima pa je isto nastao haos – rekao je.

Hrvat koji radi u austrijskom Nasfeldu kazao je kako su prognoze predviđale da će pasti sneg, ali s obzirom na doba godine da su očekivali samo susnežicu.

Sneg u Nemačkoj Foto: Jan Eifert / imago stock&people / Profimedia

„Međutim gust sneg je napadao i zadržao se, temperatura je do -5. Sada je već malo bolje počeo da se topi, ali svi su došli na letovanje i nisu bili spremni na ovako zahlađenje. Najveća je panika nastala jer smo s letnjim gumama pa je rizično voziti. Pričao sam s ljudima koji su odavde, niko ne pamti da je ovako rano i još da ga je palo tako puno“, kazao je za 24 sata.

Nemačka meteorološka služba (DVD) predviđa da bi idućih dana moglo pasti i do 50 centimetara svežeg snega na visini većoj od 1500 metara, dok su neki prognostički modeli najavljivali i više od dva metra snega.

Inače u Evropi se spremaju za dolazak ciklona zvanog Boris za kojeg se predviđa da će doneti ogromne poplave.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare