Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ime Jožefa Mađara, preduzetnika iz Lendave i vlasnika poljoprivrednog gazdinstva, van granica Slovenije nije nikome poznato. Međutim to ga ne sprečava da oštro kritikuje aktuelnog slovenačkog premijera Janeza Janšu, ali i mađarskog premijera Viktora Orbana, za koga je rekao da aktivno sprovodi radikalsku politiku “Velike Srbije” Vojislava Šešelja čiji protagonista jedno vreme je bio i sadašnji srpski predsednik Aleksandar Vučić. Opšte je poznato da je mađarski premijer, koji u svom kabinetu otvoreno drži kartu “Velike Mađarske”, prijatelj našeg predsednika.

Slovenci, međutim, to ne praštaju.

Jožef Mađar u Sloveniji važi za uglednog privrednika i  vlasnika poljoprivrednog preduzeća iz Lendave. Kako je novinarka mariborske “Večeri” zapisala u svom uvodu intervjua sa njim: “Nedvosmisleno se radi o čoveku, koji pažljivo prati informacije o dešavanjima kod kuće i po svetu, čita novinske članke između redova, pa zna dosta da kaže, šta misli… U tom stavu javno je spreman da kritikuje akutelnog predsednika slovenačke vlade Janeza Janšu, kao i njegovog kolegu mađarskog premijera Viktora Orbana. Oštar je i prema pomoći mađarske vlade područjma gde živi mađarska manjina.

Za sebe kaže da moli i razmišlja na mađarskom jeziku, a ima i slovenačko i mađarsko državljanstvo. Upravo zato je želeo da progovori o mađarskom nacionalizmu od koga se ograđuje i opasnosti nacionalizma uopšte.

Uz dozvolu redakcije dnevnog lista Večer objavićemo najzanimljivije detalje iz ovog intervjua

Zašto želite da se javno distancirate od mađarskog nacionalizma? Da li vam ga možda ko pripisuje?

“Prijatelji i poznanici se usuđuju da me pitaju, kakav je moj pogled na događaje, na tu orbanizaciju i janšizam, drugima želim to javno da kažem. Orbanov put poznajem veoma dugo, pratio sam ga kroz celu političku karijeru, još pre nego što je stupio na njegov prvi mandat. Taj period ide u vreme delovanja Slobodana Miloševića. Još tad sam prijatelju, sa kojim sam se susretao, rekao: „plašite ga se, jer je isti nacionalista kao Milošević. Nadam, da sa njim neće doći do toga, što je stvorio Milošević, odnosno raspada Jugoslavije“. Još iz vremena njegovog političkog uspona jasno mi je bilo da je Orban nacionalista. To za moje pojmove nije pod znakom pitanja i sva poslednja dešavanja ukazuju na to. Onima, koji me pitaju, kažem da se od prvog dana protivim sprovođenju takve politike ovde. Sam ne spadam u grupu onih, koji u takvoj politici vide neko rešenje za ovde živeće Mađare.

Foto: EPA-EFE/Tamas Kovacs

Znači, prepoznajte Orbanov uticaj na području gde živi mađarska manjina, kao nacionalizam?

Kako da ne. Njegov uticaj jača i na područjima van Mađarske!

Viktor Orban je prilikom govora đacima maturantima, nedavno objavio kartu velike Mađarske. Kakva je po vama poruka tog čina?

Dvadeset godina poznajem njegov nacionalistički simbol, zato je poruka veoma jasna: pogledajte, šta smo bili. I to možemo opet biti, ako svi budemo radili u tom smeru. U nekom nemiru najlakše možeš da osvajaš teritorije , i sa oružjem, ako treba.

Ali Orban istoriju uzima kao sredstvo za stvaranje neke svoje vizije?

Tako je. To je taj strah. Celu stvar sam povezao sa mitinzima koje je pre trideset godina organizovao Milošević. Takođe u Mađarskoj je partija, čiji je Orban bio tada član, ljude vozila na manifestacije u Budimpeštu. To je bilo u periodu od 1994-1998, kada je predsednik vlade bio socijalista Đula Horn. Orban je preuzeo ideju “Velike Srbije” i parolu da je Srbija svuda tamo, gde živi čak i jedan Srbin. To je izražavanje nacionalizma, a nacionalizam je veoma opasna stvar.

U kom smislu?

Problem nacionalizma vidim u tome, da svoj narod pripremaš tako da pomisle da je to izvodljivo.

Da li ste imali kao Mađar zbog takvog stava bilo kakve probleme u odnosu sa drugima?

“Nikada nisam skrivao, da sam po nacionalnosti Mađar, i nikada zbog toga nisam imao nikakvih problema u prošlosti. I danas ih nemam. Sa bilo kim sa kojim sam bio, pa i u Ljubljani, sam rekao da se prezivam Mađar i da znam mađarski jezik.

Foto: EPA-EFE/Zoltan Mathe

Ima te li prijatelje među Slovencima?

“Hvala Bogu imam ih.. Upravo zato želim da onim Slovecima, sa kojima nemam nikavog ličnog dodira, objasniti svaki nacionalizam i versku netrpeljivost. Pouku o opasnosti toga možemo uzeti na osnovu događaja na Balkanu krajem 20 veka”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare