Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ, Eurokinissi / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock

Pre nešto više od nedelju dana kao bomba je odjeknula vest da je jedna od potpredsednica Evropskog parlamenta grčka predstavnica Eva Kaili, uhapšena u okviru istrage o korupciji u Belgiji. Osumnjičena je za primanje mita od Katara, a hapšenje je rezultat višemesečne temeljne istrage koju je predvodio belgijski javni tužilac Mišel Kleš, kog saradnici zovu "šerif" jer je više puta pokazao da se ničega ne plaši.

Kleš i njegov tim bili su sa predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom u kući belgijskog poslanika Marka Tarabele kada ga je policija pretresla. Takođe je bio osoba koja je poslala istražitelje u briselsku kancelariju i stan Eve Kaili.

Teška životna priča

U javnosti je poznat po svojoj teškoj životnoj priči. Roditelji su ga napustili kada je bio beba. Odrastao je kod bake i dede, a detinjstvo je proveo radeći u njihovoj pekari i gutajući sve naslove knjiga do kojih je mogao doći.

Njegova ljubav prema knjigama na kraju se pretvorila u izvor prihoda. Napisao je nekoliko knjiga o borbi protiv kriminala.

U poslednje dve decenije karijere stvorio je zavidnu biografiju. Zaslužan je za otkrivanje malverzacija banaka Fortis i Belgolaise i osiguravajuće kompanije AGF, kao i multinacionalne kompanije i belgijskog plemstva.

Pre tri godine naterao je britansku banku HSBC da plati rekordnu kaznu od 295 miliona evra zbog utaje poreza, pranja novca i drugih krivičnih dela.

Njegov drugi nadimak je ‘Mr. Sto miliona’, a dobio ga je zbog sume novca koju je vratio državi.

Jedna od njegovih najvećih operacija bila je SKI ECC, koja je dovela do hapšenja na desetinu trgovaca drogom i više od 800 osumnjičenih kriminalaca. Hapšenja se smatraju najvećim udarcem narko-kartelu u zemlji koja je postala ključna ulazna tačka za južnoamerički kokain u Evropu.

Kako je „došao glave“ lepoj Evi?

Temeljno je vodio i istragu protiv Eve Kaili.

Pročitajte još:

Istraga je obuhvatila radnje „korupcije“ i „pranja novca“ organizovane bande. Belgijske istražne sudije su nekoliko meseci „sumnjale da je država Persijskog zaliva uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, da uplaćuje novac ili nudi velike poklone trećim licima koja zbog svog političkog i/ili strateškog položaja imaju veliki značaj“ u toj ustanovi.

Usledile su policijske racije tokom kojih je pronađeno ukupno 1,5 miliona evra u gotovini. Otprilike polovina toga pronađena je u hotelskoj sobi u kojoj je živeo otac Kaili, a još 150.000 evra pronađeno je u stanu u kom je bivša potpredsednica evropskog parlamenta živela sa suprugom.

BONUS VIDEO Balkanske zemlje protiv u borbi protiv malih hidroelektrana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare