Foto: AP Photo/Fatima Shbair

U Izraelskom napadu iz vazduha večeras su poginula 24 Palestinca, uključujući najmanje troje dece, kraj džamije u izbegličkom logoru Džabalija na severu pojasa Gaze, javili su palestinski mediji.

Njihovom smrću ukupan broj Palestinaca ubijenih od petka popodne, kada su počeli sukobi između izraelske vojske i Islamskog džihada, povećao se na 35, a broj ranjenih na oko 130.

Na fotografijama postavljenim na društvenim mrežama vide se tela dece navodno ubijene u tom napadu, koji izraelski zvaničnici još nisu komentarisali.

Izraelska vojska nešto ranije saopštila da je pokrenula novi talas napada na ciljeve Islamskog džihada u pojasu Gaze.

Sukob je počeo u petak popodne ubistvom komandira te ekstremističke organizacije u talasu izraelskih udara, čiji je cilj bio da se spreči ispaljivanje protivtenkovskih raketa iz Gaze, navodi AP.

U izraelskim napadima do ovog najnovijeg ubijena je jedna petogodišnja devojčica i dve žene.

U međuvremenu je jedan egipatski zvaničnik izrazio nadu da će Izrael pristati na prekid vatre što je pre moguće, u vreme kada se strahuje od eskalacije nasilja, jer će sutra jevrejski vernici posećivati Brdo hrama u Jerusalimu, nazvano tako jer su se tamo nekada nalazili jevrejski hramovi.

Sada je na tom mestu, koje muslimani zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif) džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu.

Kako je naveo neimenovani zvaničnik upoznat sa pregovorima u kojima posreduje Egipat, ta zemlja vrši pritisak na Izrael da se prekid vatre proglasi večeras ili rano ujutru kako bi se smanjila napetost.

BONUS VIDEO: Gaza pod naletom izraelskih aviona


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare