Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Izraelski grad Sderot leži na granici sa Pojasom Gaze. Užas rata je ovde veoma blizu. Od terorističkog napada Hamasa, nekoliko preostalih stanovnika ujedinio je strah - i veliki bes.

Iz izraelskog grada Sderota pruža se direktan pogled na Pojas Gaze. Mržnja je ovde nakon terorističkog napada Hamasa ogromna.

Ako želite da steknete utisak kako rat zvuči i kako izgleda, prvo morate da hodate; preko trnovitih žbunova na obližnje brdo. Granična ograda sa Gazom je udaljena manje od kilometar vazdušnom linijom. Kada dođete do vrha, čujete užas rata – i vidite ga.

Artiljerijsku vatru prate napadi izraelskih vazduhoplovnih snaga i jake eksplozije u Pojasu Gaze. Na horizontu se pojavljuje beli, ponekad tamni dim, prenosi Dojče vele.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Povratak u nepoznato

Tenkovi direktno iza ograde dižu veliku prašinu dok napreduju ka gradu Gazi. I uvek se čovek zapita: kako su ljudi sa druge strane granične ograde? Kako preživljavaju ovaj užas rata?

Brdo koje pruža ovaj nesmetan pogled na rat nalazi se na periferiji Sderota – grada duhova. Sderot je rano evakuisan; većina stanovništva se preselila kod rođaka iz bezbednosnih razloga, a mnogi su smešteni u hotelima u Eilatu na Crvenom moru.

Emi Cefanija je takođe pobegla iz Sderota i sada se vratila.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

„Nije lako vratiti se u grad posle te crne subote“, kaže ona. „Ovo je prvi put da sam u gradu. Muž me je molio da se vratim. Rekao mi je da se ne plašim i da će stalno biti uz mene.“

Jasno joj je da se svi plaše da se vrate. „Ne znamo šta će se desiti. Niko ne može da kaže.“

Ljutnja je velika

Emi i njen muž Ičak stoje na brdu i gledaju u pravcu Gaze. Izgleda kao da se može dobaciti kamenom – ali ipak je to potpuno drugi svet.

„Nije lako biti ovde i slušati sve te detonacije, ali kako se kaže? Šta su tražili to su dobili. Na kraju krajeva, mi smo nevini. Ništa nismo uradili. Oni su nas napali“, rekla je.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Veliki je gnjev posle terorističkog napada 7. oktobra. U glasu Ičaka Cefanije, Eminog muža se oseća bijes dok govori. Mnogi od onih koji su učestvovali u masakru bili su civili, kaže on. Ovo možete jasno videti na video snimcima.

„Dolazili su civili i ubijali golim rukama. Nije samo Hamas. Svi su oni Hamas. Svi oni“, kaže on.

PROČITAJTE JOŠ:

Ništa više nije isto

Hamas treba da bude zbrisan – to je cilj ovog rata koji je proglasila izraelska vlada. Rat koji sa ovog brda možete doživeti zastrašujuće blizu.

Ičak Cefanija zbog toga razmišlja da li će njegova porodica nastaviti da živi u Sderotu u budućnosti.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

„Kada Hamasa više ne bude, vratićemo se ovamo“, kaže on. „Ako Hamas nastavi da postoji, onda ćemo se povući u unutrašnjost zemlje.”

Emi i njen muž Ičak još jednom gledaju oštećeni Pojas Gaze, slušaju jake eksplozije i vraćaju se u grad duhova Sderot. Ovde više ništa nije isto – sa obe strane granične ograde.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar