Foto: TANJUG/AP Photo/Hatem Moussa

Satelitske fotografije koje je u utorak objavio Njujork tajms pokazuju da su izraelski tenkovi stigli do Bulevara Al-Bahr u Gazi, velike ulice koja ide preko pojasa od plaže prema Džabaliji.

IDF, prema fotografijama, ne previđa važnu raskrsnicu ulica Bahr i Rašid. Rašid je glavna ulica koja ide u pravcu sever-jug.

Rašid počinje oko kilometar južno od granice i ide skroz na jug, prolazeći pored kampa Šati i luke Gaze pre nego što se uputi ka južnom delu pojasa Gaze.

Kako ulica stiže na raskrsnicu sa Barom i kreće prema jugu, postoji niz malih hotela i „brvnara“ u kojima ljudi mogu da odsednu na plaži.

Izveštaj Tajmsa kaže da „satelitski snimci snimljeni u ponedeljak ujutro pokazuju značajne razmere jednog od glavnih napredovanja Izraela u severnoj Gazi, gde su stotine oklopnih vozila prodrle kilometrima od granice u urbana područja na periferiji grada Gaze“, prenosi Džerusalim post.

Al-Ain mediji u Zalivu takođe su izvestili o satelitskim snimcima, rekavši da su oni „nemi svedok” napredovanja Izraela.

PROČITAJTE JOŠ:

Oni takođe pokazuju dokaze o vazdušnim napadima i artiljerijskom bombardovanju, navodi se u izveštajima. Jučerašnji izveštaj u Al-Ainu takođe kaže da su fotografije i video snimci iz Gaze pokazali da su izraelske snage stigle do ulice Salah al-Din, još jedne važne saobraćajnice sever-jug.

Ovo stavlja izraelske snage južno od grada Gaze, a sada i severozapadno od njega na plažu.

Satelitske fotografije su sve više način za analitičare i novinske organizacije da prate sukob kada nema izveštaja sa terena.

BONUS VIDEO: Eksplozije, vatra i dim viđeni u Gazi dok Izrael napada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar