Foto: Twitter

Ruska ambasada u Južnoj Africi objavila je kartu na internetu koja prikazuje poluostrvo Krim koje je Rusija anektirala kao deo Ukrajine. Cilj objave na stranici ambasade na X-u, ranije poznatom kao Tviter, bio je promovisanje BRIKS-a kao rastuće organizacije.

Umesto toga, iz objave je proizašlo da ruska ambasada priznaje Krim kao deo Ukrajine, prenosi Index.hr.

Objava je sadržala kartu sveta na kojoj se unutar granice Ukrajine nalaze istočni delovi njene teritorije za koje Rusija tvrdi da ih je anektirala, ali i Krim, koji je Moskva nezakonito anektirala 2014. godine.

Podrugljivi komentari na objavu

Na karti su aktuelne i potencijalne članice BRICS-a istaknute posebnom bojom. Osnivači organizacije su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Ove godine je šest dodatnih zemalja pozvano da se pridruže bloku: Etiopija, Argentina, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Iran.

Pročitajte još...

Ukrajina i njeni saveznici u Evropskoj uniji i NATO-u ne priznaju ruske zahteve prema Krimu i istočnoj Ukrajini te su pozvali da se navedene teritorije u celosti vrate pod kontrolu Kijeva. Otkako je objavljena, post ruske ambasade privukao je više od 292.000 pregleda, kao i velik broj podrugljivih komentara.

Objava je ubrzo uklonjena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar