Foto:Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija sve više kontroliše Arktik i niko ne može da ugrozi rusku dominaciju na tom strateški važnom području, upozorava poljski general.

Zagrevanje klime topi led na krajnjem severu, povećavajući pristup resursima ispod arktičkog morskog dna. Poljski general Valdemar Skržipčak, u intervjuu, naglašava da „Rusi dominiraju ovim prostorom“.

Globalno zagrevanje čini Severni morski put (sezonska pomorska ruta u ruskom delu Arktika) i Severozapadni prolaz (put koji povezuje Atlantski i Tihi okean) dostupnim za plovidbe na duže periode.

Foto: Shutterstock

Stoga se njihova vrednost stalno povećava za Vašington, Peking i Moskvu, posebno u pogledu vojnih i trgovinskih planova. Pored toga, Arktik je bogat prirodnim resursima kao što je prirodni gas, a okolne vode obiluju ribom.

Rusija je odavno prepoznala potencijal Arktika. Kremlj troši 5 do 6 odsto svog bruto domaćeg proizvoda na obezbeđenje interesa vezanih za Severni morski put.

„Severno more je sada direktna kapija ka svetskim tržištima. Moramo da obezbedimo značajno povećanje teretnog transporta morskim putem da bismo realizovali zadatke koje nam je dodelio predsednik Rusije“, naglasio je Nikolaj Patrušev, savetnik Vladimira Putina.

Pročitajte još:

General Valdemar Skržipčak naglašava da „Rusi dominiraju ovim prostorom i niko ne može da ugrozi ove pomorske puteve“.

„Ovo je ruta nad kojom Rusi imaju potpunu kontrolu. Oni će diktirati uslove transporta severnom rutom. Ako se nešto loše desi u Južnoj Aziji, Severoistočnoj Aziji ili na Bliskom istoku i ovi pravci počnu da se zatvaraju, onda će Rusi kontrolisati isporuke u Evropu iz Kine“, naglašava general.

USNI Njuz je ranije izvestio da Rusija planira da proširi svoju sadašnju flotu od preko 50 ledolomaca sa „flotilom“ brodova na nuklearni pogon do 2030. godine kako bi Severni morski put ostao otvoren tokom duže brodske sezone.

Putin je ranije naglasio da je potrebno širiti logističke maršrute u regionu Dalekog istoka, uključujući Severni morski put.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar