Foto:Profimedia.rs

Ruske vlasti proglasile su danas nezavisnu novinsku kuću "Meduza" sa sedištem u Letoniji za nepoželjnu organizaciju, što znači zabranu rada njenog sajta u Rusiji i zabranu svim Rusima da sarađuju sa tim medijem i njegovim novinarima.

U saopštenju ruskog državnog tužioca se navodi da novinska kuća „Meduza“ predstavlja pretnju za osnove Ustavnog sistema i bezbednost Rusije, preneo je Rojters.

Tužilac je istakao da je nepoželjnim organizacijama zabranjeno da rade na teritoriji Rusije pod pretnjom krivičnog gonjenja, kao i da svako ko učestvuje ili sarađuje sa takvim grupama može da se suoči sa krivičnim gonjenjem.

Oni koji su procesuirani zbog saradnje sa nepoželjnim organizacija mogu se suočiti sa velikim novčanim kaznama ili čak višegodišnjim zatvorskim kaznama, prenela je britanska agencija.

Foto: EPA-EFE/STR/STRINGER, EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA/SERGEY SHESTAK/ROMAN PILIPEY

Osnivač ruske privatne paravojne organizacije „Vagner“ Jevgenij Prigožin javno je pozvao prošlog jula na proglašenje „Meduze“ za nepoželjnu organizaciju.

U pismu glavnom ruskom tužiocu, Prigožin je osudio izveštavanje „Meduze“ o ratu u Ukrajini.

Još jedan nezavisni ruski sajt za vesti, „Medijazona“, objavio je danas da je optužen za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Pročitajte još:

Ruski parlament je, ubrzo posle početka napada na Ukrajinu, usvojio zakon koji predviđa zatvorske kazne do pet godina zbog diskreditovanja oružanih snaga i do 15 godina za širenje namerno lažnih informacija o njima.

Ruske vlasti su od tada blokirale pristup desetinama veb lokacija, a desetine ruskih i međunarodnih medijskih kuća napustile su Rusiju.

„Meduza“ je jedan od ruskih najčitanijih nezavisnih novinskih sajtova, a sedište je u Letoniji od osnivanja 2014. godine.

BONUS VIDEO Leopard tenkovi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar