Foto: Shutterstock

Predsednik Vladimir Putin razgovarao je u glavnom gradu Uzbekistana sa liderom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevim posle čega su te dve države potpisale sporazum da Rusija izgradi u toj centralnoazijskoj zemlji malu nuklearnu elektranu.

Mirzijojev je posle jučerašnjih razgovora sa Putinom koji je od nedelje u zvaničnoj poseti, kazao da je taj projekat od vitalnog značaja za Uzbekistan koji ima „velike rezerve uranijuma“, a Putin obećao da će „učiniti sve da bi se efikasno radio na nukleatnom programu Uzbekistana“.

Ako se sporazum primeni, to bi bila prva nuklearna centrala u Centralnoj Aziji čime bi se dodatno povećao uticaj Rusije u tom regionu.

Projektom je predviđena izgradnja šest reaktora od ukupno 330 megavata, mada su dve države su ranije razgovarale o izgradnji mnogo veće nuklearne elektrane, od 2,4 gigavata.

Putin je obećao da će povećati isporuke gasa Uzbekistanu.

Putin je već na trećem putovanju u inostranstvo od inauguracije za peti predsednički mandat početkom maja: prvo je posetio Kinu, gde je zahvalio za predloge Pekinga za pregovore o okončanju rata u Ukrajini, a potom je bio u Belorusiji gde je Rusija postavila taktičko nuklearno oružje koje utiče na političke i vojne prilike u kojima se vodi taj rat.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar