Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS/REUTERS/Leah Millis

Za nekoliko dana Oružane snage Ukrajine ostvarile su značajan napredak na južnom frontu. Vojska koristi svaku vrstu oružja, uključujući i skoro dobijeni "poklon" od Sjedinjenih Američkih Država - kasetnu municiju. Od početka kontraofanzive ukrajinska vojska je povratila više od 192 kvadratna kilometra teritorije koju su kontrolisale ruske snage, a zasad imaju dva glavna cilja - Bahmut i Krim.

Kako prenosi Njujork tajms, citirajući neimenovane zvaničnike Pentagona, „glavni udar“ kontraofanzive počeo je kada je ukrajinska vojska ubacila hiljade obučenih vojnika sa Zapada. Međutim, Vašington post je saopštio da je neimenovani američki zvaničnik rekao da treba biti „oprezan“ u izvođenju zaključaka da je glavna kontraofanziva počela.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia; Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Nova.rs

Neposredno žarište bitaka bilo je selo Robotina pod ruskom kontrolom, ali ukrajinski ciljevi su grad Tokmak i Melitopolj. Oslobođenje Melitopolja bi prepolovilo ruske snage na južnom frontu i izolovalo okupirani Krim.

Gardijan prenosi da ukrajinski komandanti pokušavaju da iskoriste priliku nakon što su nedeljama iscrpljivali ruske snage u Zaporožju i bombardovali skladišta municije i logistička čvorišta iza linija fronta. Otpuštanje ruskog komandanta general-majora Ivana Popova, nakon kritike vojnog rukovodstva, takođe je doprinelo osećaju da bi ovo mogao da bude trenutak ruske slabosti u toj oblasti.

Rusija Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Istovremeno, ukrajinske snage održavaju ofanzivu oko Bahmuta, gde je pre tri meseca Rusija trijumfovala u višemesečnoj i krvavoj borbi za taj razoreni grad.

Proteklih dana je saopšteno da su ukrajinske trupe zauzele selo Andrijevka i da napreduju oko sela Kliščijevka, oko šest kilometara južno, pokušavajući delimično da opkole Bahmut, gurajući se sa severa i juga kako bi opkolile ruske snage.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos/Pavlo Gonchar / Zuma Press / Profimedia

Visoki ukrajinski zvaničnik rekao je da se u bitkama koristio svaki sistem naoružanja, uključujući nedavno isporučenu američku kasetnu municiju.

Institut za proučavanje rata sa sedištem u Vašingtonu, opisao je navedenu ukrajinsku dobit kao „taktički značajnu“, a čini se da su neki ruski vojni blogeri potvrdili napredak Ukrajine.

Ako bi ukrajinske snage napredovale, to bi ih približilo važnom autoputu – T053, ruti sever-jug, koja prolazi kroz grad.

Ukrajina rat Bahmut Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

„Neprijatelj je uspeo da zauzme susedne oblasti (Kliščijevku), odakle je rasporedio trupe iz protivtenkovskih sistema i snajperskih grupa kako bi osnažio pešadiju. Teške borbe se vode već nekoliko dana i neprijateljski izviđački i udarni dronovi imaju značajan uticaj na razvoj situacije“, izvestio je jedan ruski vojni bloger.

Portparol generalštaba ukrajinskih oružanih snaga Andrij Kovaliov rekao je da su trupe napredovale u pravcu sela Staromajorske, u Donjeckoj oblasti, u blizini naselja koje je Ukrajina ponovo zauzela prošlog meseca.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

„Ukrajinske trupe su pojačavale pozicije koje su zauzele, a ruske snage su pružale snažan otpor“, rekao je on.

Oko Andrijevke, koju su ruske snage koristile kao logistički centar, Rusija je rasporedila tenkove i oklopna vozila kako bi pokušala da otkloni ukrajinske snage, ali očigledno bez dovoljne pešadijske podrške, što je dovelo do značajnih gubitaka, a postojale su tvrdnje i o povlačenju Rusije iz naselja.

Razoreni Bahmut, gde su borbe vođene od početka prošlog leta, pokazao je slabost ruske odbrane.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandrov

Otkako je Kijev ovog leta pokrenuo kontraofanzivu širom zemlje, zvaničnici su insistirali na tome da pažljivo napreduju kako bi se sprečile ukrajinske žrtve. Zamenica ministra odbrane, Hana Malijar, rekla je da ruske snage trpe velike gubitke u borbama na istoku. Kako piše Gardijan, to može da se objasni intenzivnom upotrebom kasetne municije koju je isporučila SAD, dok je Rusija prvobitno pokušavala da dovede rezerve.

Zelenski: Cilj je Krim

Istovremeno, Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da Ukrajina priprema korake za brzu reintegraciju Krima u svoje državno tkivo.

Pročitajte još...

„U avgustu ću održati nekoliko važnih sastanaka o pripremi međunarodnih događaja, uključujući i Krimsku platformu. Pripremamo i listu koraka za deokupaciju Krima. Sveobuhvatni koraci: bezbednosni, ekonomski i socijalni. Mi možemo brzo da reintegrišemo Krim u državno tkivo Ukrajine“, rekao je Zelens u video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, „ruski okupatori“ već sada treba da razmotre da je, dok je Krimski most još donekle operativan, „bolje da se vrate kući u Rusiju“.

BONUS VIDEO Misteriozni bljesak na nebu iznad Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar