Vesna Medenica bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Foto:Nova.rs

Bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica pred specijalnim tužiocem rekla je da je posebno intrigira to što je svedok mnogih prljavih biografija, jer mnogo zna i jer su mnoge mjere tajnog nadzora bile kod nje.

Na saslušanju im je rekla i da ta saznanja ne može i neće nikada biti osnov njene odbrane.

”Jer je čisti profesionalac, odana svom zanatu i profesiji”.

Protiv Medenice, njenog sina Miloša i više osoba Specijalno državno tužilaštvo (SDT) juče je podnelo optužnicu zbog sumnje da su počinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično delo krijumčarenje, produženo krivično delo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška telesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Vesna Medenica bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Foto:Nova.rs

Prema tom tužilačkom aktu, u koji su Vijesti imale uvid, Miloša Medenicu sumnjiče da je tokom 2019. godine, na teritoriji Crne Gore, stvorio kriminalnu organizaciju čiji pripadnici su postali okrivljeni Vesna Medenica, Marko Vučinić, Milorad Medenica, Luka Bakoč, Petar Milutinović, Ivana Kovačević, Radomir Raičević, Stevo Karanikić, Marjan Bevenja, Goran Jovanović, Vasilije Petrović, Marko Popović, Bojan Popović, Darko Lalović, Milica Vlahović Milosavljević, pravno lice DOO “Kopad company” Nikšić i više NN lica.

Na gotovo 160 stranica tužioci su opisali način izvršenja krivičnih dela koja se optuženima stavljaju na teret, a u spisima su njihove izjave date pred tužiocem, mnoštvo dokumentacije koja, prema njihovim tvrdnjama dokazuje šverc cigareta, transkripti komunikacije koju su pripadnici te krimi-ekipe vodili preko kriprovane “Sky ECC” aplikacije.

Nekadašnjoj prvoj ženi crnogorskog pravosuđa na teret stavljaju da je, kao član te kriminalne grupe, imala zadatak da se informiše o kretanju predmeta u sudovima, da se upoznaje sa stanjem u spisima, da posreduje pri donošenju sudskih odluka i da javlja organizatoru – sinu Milošu “druge podatke od interesa za kriminalnu organizaciju”.

Vesna Medenica Foto Savo PrelevićVjesti.me (2)

Veće Specijalizovanog odeljenja Višeg suda u Podgorici donelo je odluku da se produži pritvor bivšoj predsednici Vrhovnog suda i njenom sinu, jer je SDT uz optužnicu tražilo da im se produži ta mjera – zbog straha od bekstva.

Sud je na predlog SDT-a, produžilo pritvor i optuženim članovima kriminalne organizacije – Marku Vučiniću i Marjanu Bevenji.

U narednih 15 dana biće zakazano ročište za kontrolu i ocenu zakonitosti optužnice, a najkasnije za mesec će se znati da li će Viši sud prihvatiti akt SDT-a.

Razočarana u zdravstvo

Bivša prva figura sudske grane vlasti, na prvom saslušanju, objašnjavajući zbog čega je krenula ka Beogradu 17. aprila ove godine, kada je i uhapšena na Aerodromu Podgorica, ispričala je da je tog dana “osetila jak bol u plećki” i da je svakako planirala da ide u Srbiju na lečenje, jer je “bila veoma rezignirana i razočarana u zdravstveni sistem Crne Gore”.

”A pošto je prethodno imala lična poznanstva određenih lekara specijalista uposlenih na klinici Dedinje, prvo je pismenim putem odbila lečenje u KC-u i telefonom dogovorila da pođe u kliniku na Dedinju. U cilju realizacije plana lečenja, pozvala je svog kuma, čija supruga je za nju i njega rezervisala dve karte za Beograd. Na Aerodromu u Golubovcima bila je zaustavljena, a prethodno državni organi nisu zatražili od nje davanje bilo kakve izjave, pa ni u u svojstvu građanina”, citiraju tužioci iskaz Vesne Medenice.

Ona im je, piše u spisima, ispričala i da je nakon smrti supruga, pre sedam godina, saznala da njen sin Miloš uzima kokain i da od tada “traje njena neprestana borba sa zavisnošću sina”.

Miloš Medenica Foto: Libertas

Tužiocima je rekla i da je nakon hapšenja službenika UP Darka Lalovića – “bila van sebe”.

”Odnosno bila je zatečena i razočarana da odgovarajuće službe koje su za to zadužene ne izvrše i ne vrše prethodne provere ličnosti i lica koja su pripadnici obezbeđenja. Objasnila je da Darko Lalović obavljaljući funkciju člana njenog obezbeđenja nikada nije ništa pitao, kao i da nikada nije prešao dozvoljeni nivo komunikacije sa njom”.

Medenica je istakla i da joj nije jasno “kako predsednik Vrhovnog suda može vršiti i izvršiti nezakoniti uticaj na više sudija istog suda”…

”Nikada nije pitala bilo kojeg sudiju kakvu odluku planira da donese u predmetu, obrazlažući ovo činjenicom da sudije donose odluke u petornom veću”.

Nesposoban za šverc

Žaleći se na svog sina i njegovo ponašanje, Medenica je tužiocima ispričala i da nije imala saznanje da je on učestvovao u bilo kakvom poslu sa cigaretama, te da je njena procena da on nije “ni bio sposoban za tu vrstu posla”.

Vesna Medenica bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Foto:Nova.rs

”Pojasnila je da je njen sin Miloš od drugih lica uzimao mokraću koju je davao na analizu, zbog čega se i sa njom svađao. Jasno je zapazila da priča njenog sina Miloša nema racio, te da je on živeo zapravo umišljeni život u kom cilju je izbjegavao susrete sa njom. Veoma često priča njenog sina Miloša za nju je bila krajnje – poražavajuća. U jednom trenutku Miloš je bio Tramp, Robin Hud, bio je najlepši, najbogatiji i tome slično, a u njihovim međusobnim razgovorima uvek je negirao svoju zavisnost od narkotika jasno i konstantno odbijajući svaki njen pokušaj kao roditelja da mu pomogne”, piše u optužnici.

Medenica, navodno, nije znala da Miloš i Lalović koriste kriptovane telefone, a pojasnila je i da od optuženih i svedoka poznaje još Miodraga Medenicu zvanog Miško, kuma njenog sina – Marka Vučinića, Marka Miloševića…

Odgovarajući na pitanja o susretima sa sudijama na koje je, kako veruje SDT, uticala tokom donošenja odluka – Medenica je kazala da se poslednji put sa sudijom Branimirom Femićem srela u avgustu 2021. godine u Kolašinu, kada je svratio kod nje u porodičnu kuću u posetu:

”Da se sa sudijom Radom Kovačević poslednji put videla u Kolašinu, u leto 2021. godine, dok se sa Vesnom Begović, poslednji put srela početkom 2021. kada je sa njom imala razgovor, a povodom iznošenja neistina u medijima da je organizovala prisluškivanje sudija”.

POGLEDAJTE JOŠ:

”Okrivljena u odbrani je navela da je vrlo iznenađena onim što joj se stavlja na teret, jer ne može verovati da ona ne može imati susret sa bilo kim od ranijih kolega i sa njima se videti i popričati, a da se to ne tumači da čini krivično delo protivzakoniti uticaj… U obavljanju funkcije predsednice Vrhovnog suda, niti jednom svojom radnjom i postupkom nikoga nije ‘pritiskala’ za bilo što. Imala je krajnje profesionalni i kolegijalni odnos, a odnos subordinacije koji je postojao bio je samo u delu sistema i organizacije rada, a ne u delu odlučivanja i donošenja odluka od strane sudija. Sudije imaju puni profesionalni integritet i cijeni da nikada ne bi sebi dozvolili da im neko taj integritet poljulja ili naruši”, piše u njenoj izjavi.

Tokom novog poziva SDT-a, tokom proširenja istrage, 13. jula ove godine, Medenica nije želela da odgovara na pitanja tužilaštva.

BONUS VIDEO Abazović pokazao fotografiju: Milo Đukanović sa „škaljarcima“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar