Godišnjica rođenja Franje Tuđmana Foto:Igor Kralj/PIXSELL

Stoga godinjica rođenja prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana navršava se danas. Tim povodom u Zagrebu će biti održan svečani program u organizaciji HDZ-a, a nezavisno od toga, u Vukovaru obežavanje Tuđmanovog rođendana organizuje krug njegovih nekadašnjih saradnika. Pojedini hrvatski mediji su to ocenili kao raskol desnice oko proslave rođendana prvog hrvatskog predsednika.

U Zagrebu, u Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije nauke i umetnosti, u 10 sati će se održati naučno-stručni skup pod nazivom „Uvek i sve za Hrvatsku“, na kojem će govoriti premijer i predsednik HDZ-a Andrej Plenković, kao i najbliži Tuđmanovi saradnici, utemeljitelji stranke, uglednici i stranački zvaničnici.

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u kojoj je u veljači 1990. godine bio održan Prvi opći sabor HDZ-a, u 19 sati bit će održana svečanost na kojoj će pred oko 2000 učesnika govoriti Plenković i drugi stranački zvaničnici, pa će se održati kulturno-umetnički program, prenosi Index.hr.

Plenković: Tuđman je najveći hrvatski državnik u istoriji

Povodom 100. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsednika dr. Franje Tuđmana, predsednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u subotu je u Velikom Trgovišću izjavio da je Tuđman najveći hrvatski državnik u istoriji.

„Sve ciljeve koje je predsednik Tuđman zacrtao u svom govoru u Hrvatskom saboru 30. maja 1990. godine nakon prvih demokratskih izbora mislim da je ostvario, a na nama je da to poboljšamo u novim međunarodnim okolnostima, novim privrednim okolnostima i novim globalnim izazovima, sve ono što je u našoj generaciji da učinimo dobro za hrvatsko društvo i hrvatske građane. Hrvatski velikan i po meni najveći hrvatski državnik u istoriji“, rekao je Plenković u Velikom Trgovišću.

Godišnjica rođenja Franje Tuđmana Foto:Igor Kralj/PIXSELL

Premijer Plenković naglasio je kako je Tuđmanova politička ostavština obaveza svih koji danas imaju poverenje hrvatskih građana. Zahvalivši svim hrvatskim braniteljima i građanima što su podržali predsednika Tuđmana u prelomnim istorijskim trenucima, Plenković je poručio kako tadašnji uslovi nisu bili nimalo jednostavni.

„Naprotiv, bili su vrlo teški, u uslovima ratne agresije na Hrvatsku, u vremenima hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja, u državničkoj umešnosti i istinski mudrom vođenju državne politike u tim teškim 90-im godinama“, rekao je premijer.

Kako je istaknuo, Hrvatska je danas već 30 godina međunarodno priznata država koja je ostvarila sve svoje strateške ciljeve.

PROČITAJTE JOŠ:

Tuđmanov rođendan obeležiće se i u Vukovaru

Nezavisno od obiležavanja koje organizira HDZ, u Vukovaru Tuđmanov rođendan obeležava krug njegovih nekadašnjih saradnika, među kojima je i Stjepan Tuđman, mlađi sin prvog hrvatskog predsednika.

Predviđena je svečana akademija u Gradskom muzeju Vukovar u 16 sati, a prethodno će, u 13:30, biti položeni venci na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u 14 sati biće služena sveta misa u crkvi sv. Filipa i Jakova, a u 15:30 biće položen vijenac kod spomen-obeležja Franje Tuđmana na Trgu Republike Hrvatske.

BONUS VIDEO: Plenković na mestu gde je pala bespilotna letelica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar