Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; shutterstock_ by Slutsky Maksim; shutterstock; wikipwdia

Ova, 2024. godina, definitivno je godina izbora. U samo nekoliko meseci održavaju se predsednički izbori u vodećim svetskim silama - Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Ruski se održavaju u martu, a američki u novembru. Višedecenijskom vladaru Rusije Vladimiru Putinu na crtu je želela da izađe žena, 40-godišnja Jekaterina Duncova. Ko je ova bivša novinarka koja je smogla hrabrost da se suprotstavi Putinu?

U javnosti je predstavljena kao advokatica i razvedena majku troje dece koja želi da okonča borbe u Ukrajini i oslobodi političke zatvorenike. Vodeći opozicioni političar Aleksej Navaljni, koji je u međuvremenu osuđen na višedecenijsku kaznu zatvora, pozvao je svoje pristalice da glasaju za bilo kog protivkandidata kako bi se oslabio Putinov uticaj.

U međuvremenu, ruske institucije odbile su kandidaturu Duncove, što je samo još jedan pokazatelj da Putin „čisti“ sve potencijane protivnike pred izbore. Uprkos svemu, Duncova je obećala da neće odustati od borbe.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN

Duncova pažljivo bira svoje reči kako bi izbegla da se suprotstavi ruskim zakonima koji ograničavaju izražavanje negodovanja povodom sukoba u Ukrajini. Protivnici onoga što Kremlj naziva „specijalnom vojnom operacijom“ trenutno se suočavaju sa do 15 godina zatvora zbog diskreditacije ili širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Uprkos tome, Duncova je insistirala da želi da se borbe u Ukrajini brzo okončaju i da Moskva i Kijev sednu za pregovarački sto.

Kako bi učestvovala u ovoj predsedničkoj trci, Duncova je morala da obezbedi podršku posebne interesne grupe od 500 članova i prikupi 300.000 potpisa birača iz najmanje 40 regiona u Rusiji. Ni to nije bilo dovoljno.

Foto: AP Photo

„Vratite budućnost našoj zemlji“

Duncova se izjasnila da želi da troši novac na poboljšanje životnih uslova, umesto na nove tenkove. U 2009. godini, 10 godina pre nego što se pridružila lokalnom zakonodavnom telu, Duncova je prikupila skoro 4.000 potpisa u znak podrške kampanji na lokalnom nivou za ponovno uspostavljanje direktnih izbora za gradonačelnika u Rževu, otkazanih ranije te godine usred težnje Kremlja da centralizuje vlast u Rusiji. Nada da će joj to iskustvo biti korisno u njenoj kampanji.

Za „Tajms“ je rekla da ju je strah, jer je svesna da su najglasniji Putinovi kritičari ubijeni, zatvoreni ili oterani u egzil. Ali, poručuje da strah ne bi trebalo da prevlada.

Foto: AP Photo

„Svojim primerom želim da pokažem da je moguće odupreti se ovome. Želim da dam nadu ljudima. Nisam uplašena, jer me, što je najvažnije, podržavaju moja porodica i prijatelji“, kazala je Duncova.

Pročitajte još...

Kaže da bi, da joj je pružena prilika da učestvuje u predsedničkoj trci, učinila sve da osigura da do mira u Ukrajini dođe što je pre moguće. Ali odbacuje optužbu da su svi Rusi krivi za rat.

„Rusija nije Putin, a Putin nije Rusija. Nisam pristalica kolektivne krivice“, istakla je ova advokatica kojoj su heroji indijska liderka Indira Gandi i južnoafrički lider Nelson Mendela.

Kao temelje svoje politike navela je „demokratske vrednosti, mir i slobodu političkih zatvorenika“.

„Zgrožena sam da se žene suočavaju sa tolikim brojem krivičnog gonjenja. Verujem da su svi politički zatvorenici nezakonito zatvoreni, ali posebno mi je žao žena“, rekla je ona.

Kaže da je imperativ poštovanje svake osobe i izbegavanje radnji koji mogu dovesti do ograničavanje nečijih sloboda i kršenja prava.

Takođe naglašava da sebe ne vidi kao opozicionog političara, već kao političara motivisanog „ljudskim, etičkim vrednostima“.

Prema njenim rečima, cilj je izgraditi „humanu“ Rusiju, koja je prijateljska i spremna da sarađuje sa svima na osnovama uzajamnog poštovanja.

Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

„Pre svega, to poštovanje mora da se proširi na ljude koji ovde (u Rusiji) žive“, dodala je ona.

Ona je rekla da će se zalagati za pitanja bliska ženama, uključujući nedavne kontroverzne pokušaje ruskih vlasti da ograniče abortus u ovoj sve konzervativnijoj zemlji.