Foto: AP Photo/Alexei Alexandrov, EPA-EFE, Profimedia

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov više neće obavljati tu funkciju, već će biti premešten na drugu poziciju, rekao je sinoć David Arahamija, šef parlamentarnog bloka Sluge naroda, stranke na čijem je čelu predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski. Na čelo ministarstva odbrane sada dolazi Kirilo Budanov, šef ukrajinske tajne službe (SBU) - poznat kao čovek koji je predvideo kada će početi invazija, ali i i onaj koji se nalazi na "crnoj listi" Vladimira Putina.

Arahmija nije rekao kada će formalno doći do smene, a Reznikov nije želeo da komentariše vest o smeni.

Kako se navodi, do njegovog premeštaja je došlo posle korupcionaškog skandala zbog kojeg je zamenik ministra Reznikova već podneo ostavku. Saopštenje je usledilo nekoliko sati nakon što je Reznikov rekao da će podneti ostavku samo ako to od njega zatraži predsednik Vladimir Zelenski.

Ukrajinski poslanik David Arahamia rekao je da će šef vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov postati novi ministar odbrane, obrazlažući odluku o razrešenju Reznikova sa svojih dužnosti rečima: „Rat diktira kadrovsku politiku“.

Foto: Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP

„Vreme i okolnosti zahtevaju pojačanje i pregrupisavanje. To se dešava sada i nastaviće da se dešava u budućnosti. Neprijatelj se sprema da napreduje. Spremamo se da se branimo“, rekao je Arahmija.

Rekao je da će Reznikov biti premešten za ministra strateške industrije, ali nije rekao kada će ti potezi biti formalizovani.

Korupcionaški skandal koštao Reznikova fotelje?

Reznikov je pomogao da se obezbedi zapadno oružje za pružanje podrške ukrajinskim snagama, a njegova smena sa mesta ministra odbrane je najvažnija promena u vladi.

Reznikov, koji je služio od novembra 2021. godine, nedavno se našao na udaru kritika nakon što je njegov zamenik Vjačeslav Šapovalov podneo ostavku nakon što su ukrajinski mediji sugerisali da ministarstvo preplaćuje hranu za vojsku. Optužbe o korupciji počele su da se pojavljuju u januaru, što je navelo Zelenskog da obeća kadrovske promene u vladi.

Foto: Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia

Usred negodovanja javnosti, jedan od zamenika ministra je smenjen, dok su druga dva visoka zvaničnika takođe napustila svoja mesta.

Analitičari kažu da bilo kakva odluka o smeni ministra odbrane neće uticati na vojne operacije Ukrajine.

Ko je Kirilo Budanov?

Sada će Kirilo Budanov biti na čelu ministarstva odbrane. Sa činom general-majora, Budanov je na čelu vojne obaveštajne službe od avgusta 2020. godine. Njegov brzi uspon do jednog od najmlađih generala u istoriji Ukrajine krenuo je u avgustu 2016. godine.

Tokom 2014. učestvovao je u rusko-ukrajinskom ratu i više puta je ranjavan.

Zamenik direktora jednog od odeljenja Spoljne obaveštajne službe Ukrajine postao je 2020. godine. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski imenovao je Budanova 5. avgusta 2020. za načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane.

Kiril Budanov Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

U septembru 2022. Budanov je učestvovao u najvećoj operaciji razmene zarobljenika između Ukrajine i Ruske Federacije, kada se kući vratilo 215 ukrajinskih branilaca, uključujući više od 100 boraca i komandanta puka Azov.

Verovalo se da je Budanov bio jedan od ukrajinskih specijalnih operatera koji su radili iza neprijateljskih linija, a odlikovan je i ukrajinskim ordenom za hrabrost.

Kako se navodi, bilo je najmanje 10 pokušaja atentata na njega, tvrdi osoba bliska novom ministru odbrane. Budanov živi u svojoj kancelariji i retko izlazi u javnost. On je i čovek kog predsednik Rusije Vladimir Putin direktno krivi za eksplozije na Krimskom mostu prošle godine.

Predvideo početak Putinove invazije

Na početku invazije, Budanov je rizikovao svoju karijeru, kada je predvideo da će Rusija napasti Ukrajinu 24. februara. Noć pre invazije on i njegova supruga su gledali na sat, zabrinuti da bi Budanov uskoro mogao ostati bez posla ako sve ne bude kako je glasno predvideo.

Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT/SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES/PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK / KREMLIN/ROMAN PILIPEY/Elena Ivanova / Sputnik / Profimedia

„Izričito smo rekli da će početi u 4 ujutro“, naveo je za Vašington post.

Sve se desilo upravo onako kako je Budanov i predvideo, te 11 meseci kasnije, reči 37-godišnjeg Budanova imaju ozbiljnu težinu kod predsednika Vladimira Zelenskog i drugih političara u Kijevu.

On je veoma cenjen, kao jedina osoba koja je uz obaveštajne službe u SAD i Britaniji – mesecima unapred upozorila što Rusija planira. Većina političara u Ukrajini je smatrala da će invazija, ako do nje i dođe biti usresređena mahom na istočni deo Ukrajine. Gotovo niko, osim Budanova, nije verovao da se sprema napad velikih razmera.

Njegova prognoza za ovu godinu je da će se Rusija usresrediti najviše na zauzimanje više teritorija u regijama Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine.

Foto:Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia, USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

„Sve je počelo na Krimu, tamo će se i završiti“

„Ukrajina bi trebalo da učini sve da do leta deokupira Krim“, ovo je izjavio načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine general-major Kirilo Budanov u intervjuu Vašington postu.

„Moramo učiniti sve da se Krim vrati kući do leta“, rekao je Budanov.

Na pitanje da li veruje da će ulazak ukrajinskih trupa na okupirani Krim podstaći ruskog predsednika Putina da upotrebi nuklearno oružje, šef Ministarstva odbrane Ukrajine je naveo da to nije tačno.

„Nije tačno. I Krim će nam biti vraćen. Reći ću vam više: sve je počelo na Krimu 2014. i sve će se tu završiti“, rekao je Budanov.

Prema njegovim rečima, reč je o taktici zastrašivanja. A zadatak nuklearnog udara će dovesti do raspada Rusije.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ovo je taktika zastrašivanja. Rusija je zemlja od koje možete očekivati mnogo, ali ne potpuni idiotizam. Izvinite, ali to se neće desiti. Nuklearni napad će dovesti ne samo do vojnog poraza Rusije, već i do raspad Rusije. I oni to odlično znaju“, rekao je šef vojne obaveštajne službe Ukrajine.

Pored toga, Budanov je napomenuo da će se Ruska Federacija ove godine fokusirati na zauzimanje veće površine u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

On naziva malo verovatnim nastavak ofanzive iz Belorusije, takav korak može samo da ukaže na nameru da se odvoje i podele odbrambene snage.

BONUS VIDEO Zašto je Dodik odlikovao Putina?