Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT/SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES/PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK / KREMLIN/ROMAN PILIPEY/Elena Ivanova / Sputnik / Profimedia

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov je, prema tvrdnjama ruskog FSB-a, direktno odgovoran za eksplozije na Krimskom mostu koja je praktično razorila ovo zdanje koje spaja Rusiju i Krim. Pretpostavlja se da je ruska služba Budanova povezala sa ovim incidentom zbog njegovih prethodnih izjava u kojima je nagoveštavao da bi ruskog predsednika Vladimira Putina mogli da izdaju upravo Rusi.

Naime, među uhapšenima zbog eksplozije na Krimskom mostu nalazi se čak petoro Rusa.

Da je i ovakav scenario itekako moguć još na početku invazije govorio je upravo Budanov.

Kiril Budanov Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Naime, šef ukrajinskih obaveštajaca je krajem marta u intervjuu za The Nation otkrio kako je jedan od ključeva efikasnosti domaćih snaga u borbi protiv ruskog agresora bilo prikupljanje obaveštajnih podataka i dodao da Kijev ima “mnogo doušnika unutar ruske vojske”, ali i među političarima.

Takođe je neretko iznosio tvrdnje da vrh Kremlja planira puč kojim će Putin biti smenjen. Naime, tokom jednog od intervjua je rekao kako prema njegovim saznanjima Rusi postaju sve besniji zbog gubitaka na frontu i da će to na kraju Putina „koštati stolice“.

Tvrdio da Putin ima rak

Budanov je tvrdio i da ima saznaja o Putinovom mentalnom i fizičkom zdravlju, koje je prema njegovim rečima ozbiljno narušeno.

Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Naime, šef obaveštajaca je rekao da je ruski predsednik u „veoma lošem psihičkom i fizičkom stanju i da je veoma bolestan“, kao i da je operisao rak neposredno pre početka ruske invazije na Ukrajinu.

Tom prikom je rekao i da je ruski lider „poludeo“.

Rusi pokušali atentat na njega pre tri godine

Inače, Budanov se „zamerio Rusima“ još tokom prethodnog rata 2014. godine. Tada je obavljao zadatke prikupljanja obaveštajnih podataka koji se tiču ruske vojne strategije.

Pročitajte još:

Nakon rata bio je zadužen za lociranje ruskih i beloruskih agenata u Ukrajini i neutralizovanje njihovog rada.

Zbog njegovog delovanja ruska strana je pokušala da izvede atentat na njega u aprilu 2019. godine.

Ispod njegovog automobila bio je Rus koji je kod sebe imao dokumenta na ime Aleksej Lomaka i on je postavio minu. Pukom srećom mina je eksplodirala ranije nego što je planirano, tj. pre nego što je Budanov ušao u automobil. Ukrajinska policija je ubrzo locirala napadača i grupu Rusa koji su zajedno sa njim planirali napad na ukrajinskog obaveštajca i uhapsila ih.

Godinu dana kasnije je postavljen na mesto šefa vojne obaveštajne službe koje obavlja i danas.

BONUS VIDEO Posledica eksplozije na Krimskom mostu