Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Prvo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao kako je Taker Karlson sam tražio intervju sa Vladimirom Putinom, stoga je morao biti spreman na posledice, a onda je i sam ruski predsednik rešio da izvređa Karlsona. Kao da intervju u kom ništa novo nije rečeno, u kom je širena propaganda i u kom novinar nije imao pravo glasa, Putin je rekao da nije zadovoljan intervjuom.

Vladimir Putin se tako u jednoj emisiji požalio na Takera Karlsona, koji mu nije postavio „teška pitanja“ tokom njihovog susreta.

U razgovoru sa ruskim novinarom Pavlom Aleksandrovičem Zarubinom na državnoj televiziji Rusija 1, ruski predsednik je rekao: „Iskreno rečeno, mislio sam da će se ponašati agresivno i postavljati takozvana oštra pitanja. Nisam bio samo spreman za to, želeo sam to, jer bi mi to dalo priliku da odgovorim na isti način“.

Taker Karlson i Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

Putin je dodao da nije „osećao puno zadovoljstvo od ovog intervjua“, zadavši još jedan udarac Karlsonu, nakon što je ponizio novinara tokom intervjua ignorišući skoro sva njegova pitanja i jedva mu dajući da govori.

Intervju sa bivšim voditeljem „Foks njuza“ koji je trajao više od dva sata bio je prvi koji je Putin dao američkom novinaru nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara 2022, pre skoro dve godine, uprkos mnogim pokušajima zapadnih medija i novinara .

Taker Karlson i Vladimir Putin Foto:Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Dmitrij Peskov, Putinov portparol, rekao je novinarima da je predsednik dao intervju Karlsonu jer „ima stav koji se razlikuje“ od drugih zapadnih medija. Pre svog odlaska sa mreže, Karlson je koristio svoju platformu na Foks Njuzu-u da dovede u pitanje američku podršku Kijevu.

U Karlsonovom intervjuu sa Putinom, koji je održan u Moskvi, dominiralo je poduže predavanje ruskog predsednika o istoriji Rusije i Ukrajine, koje u njegovim očima opravdava invaziju Rusije na svog suseda. Uprkos činjenici da su stručnjaci Putinove tvrdnje ocenili kao „potpunu neistinu“, Taker je malo učinio da ospori autoritarnog lidera u njegovom narativu.

Taker Karlson i Vladimir Putin Foto:Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Putinovo ismevanje Karlsona nije bilo tako suptilno, i to u javnosti. Ruski lider je tokom intervjua pomenuo Karlsonove pokušaje da se zaposli u CIA nakon napuštanja Triniti koledža u Konektikatu, koji su bili neuspešni, navodi „Njujorker“.

„Treba da zahvalimo Bogu što vas nisu pustili unutra. Iako je to ozbiljna organizacija, razumem“, rekao je Putin.

U istom intervjuu za kanal Rusija 1, Putin je rekao da bi radije kao predsednika Amerike ponovo gledao Džozefa Bajdena, nego da se kontroverzni Donald Tramp vrati nazad u Belu kuću.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema Putnovim rečima, demokrata Bajden je „iskusnija osoba, predvidljiv je, on je političar starih vremena i formacija.“

Ruski lider je odbacio zabrinutost u vezi sa Bajdenovim godinama, koje su bile istaknute jer je aktuelni predsednik zauzet kampanjom za reizbor, rekavši da kada ga je poslednji put lično sreo 2021. godine, nije primetio ništa neobično u njegovom ponašanju. Ali on je dodao da je Bajdenova osuda ruske invazije na Ukrajinu — koju ruske vlasti i dalje nazivaju „specijalnom vojnom operacijom“ na teritoriji druge zemlje — bila „izuzetno štetna i pogrešna“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare