Foto: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN/EPA-EFE, Alexander Reka/Rogulin Dmitry/ TASS / Profimedia, Igor Golovnov / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Samo dan nakon što je Vladimir Putin u Moskvi anektirao deo ukrajinske teritorije, tačnije Donjecku, Lugansku, Hersonsku i Zaporošku oblast, sa fronta je stigla vest da vojska Kijeva napreduje ka Limanu, gradu u anektiranoj Donjeckoj oblasti. Ove informacije ubrzo je potvrdio je Vladimir Zelenski, koji je poručio da se ukrajinska zastava ponovo vijori u Limanu, odakle su se ruske trupe povukle.

Grad Liman na istoku Ukrajine, koji je od strateške važnosti za Rusiju, opkoljen je ukrajinskim trupama u subotu. Ovo je potvrdio i proruski lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

„Trenutno je Liman delimično opkoljen. Jedan put je pod našom kontrolom, ali je pod vatrom“, napisao je on na Telegramu, priznajući da obližnja sela Jampil i Drobičevo „nisu pod potpunom kontrolom ruskih snaga“.

Ukrajinska vojska je „po svaku cenu pokušavala da pokvari naše istorijske događaje“, dodao je Pušilin, misleći na ceremoniju pripajanja u Moskvi.

Istovremeno, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da će Rusija morati da apeluje na Kijev da dozvoli izlazak opkoljenih trupa Moskve iz Limana.

„Samo ako su, naravno, oni u Kremlju zabrinuti za svoje vojnike“, dodao je Podoljak. Samo nekoliko sati kasnije, ukrajinska zastava se vijorila iz Limana, a ruska vojska je pobegla iz grada.

Ukrajina rat Foto:EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

To je potvrdio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, dodavši da se borbe i dalje vode u okolini grada.

„Ukrajinska zastava je već u Limanu u Donjeckoj oblasti. Borbe se tamo i dalje vode“, rekao je Zelenski u kasnom večernjem obraćanju.

Liman se nalazi oko 160 kilometara jugoistočno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini. Mesecima je služio kao logistički i transportni centar za ruske operacije u regionu Donjecka.

Institut za proučavanje rata u Vašingtonu navodi da je gubitak grada veliki udarac za ratne napore Moskve usred aneksije teritorije Ukrajine.

„Kolaps Limanskog pojasa je verovatno veoma loša posledica ruske grupacije i može omogućiti ukrajinskim trupama da ugroze ruske položaje duž zapadnog Luganska“, saopštio je institut sa sedištem u Vašingtonu.

.

Ruski predsednik Vladimir Putin kao jedan od prioriteta postavio je upravo kontrolu nad celim Donjeckom, a njegova delimična mobilizacija ruskih trupa ima za cilj da ojača ruske položaje.

Pored zauzimanja Limana, ukrajinske snage nastavile su napredovanje u Hersonu, gde je u granatiranju poginuo proruski zvaničnik.

Aleksej Katerinjičev, zamenik šefa administracije koju podržava Moskva, ubijen je „preciznim udarom” na njegovu kuću, a u međuvremenu, ukrajinske snage su obezbedile ceo grad Kupijansk na severoistoku zemlje i oterale ruske trupe sa njihovih preostalih položaja na istočnoj obali reke Oskil.

Otet direktor nuklearke Zaporožje

Dok je ukrajinska vojska preuzimala kontrolu nad Limanom, ruske snage su „odvele u privremeni pritvor“ direktora najveće nuklearne elektrane u Evropi, Igora Murašova. Međunarodna zajednica veruje da je Murašov zapravo otet, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je pozvala na njegovo oslobađanje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Poziv Rafaela Grosija direktora IAEA-e je usledio dan nakon što je Igor Murašov priveden dok je putovao između elektrane u Zaporožju i grada Energodara u Ukrajini.

Murašov je, kako tvrde ukrajinske vlasti, izveden iz automobila i sa povezima na očima odvezen u nepoznatom pravcu.

Nejasno je tačno zašto je Murašov priveden, a ruske vlasti nisu se izjašnjavale o njegovom pritvaranju.

***

BONUS VIDEO Putin zapretio Zapadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar