Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Bivši katalonski predsednik Karles Pućdemon potvrdio je večeras da s nalazi u Belgiji i da nije ni imao nameru da se preda španskoj policiji.

„Nalazim se u Vaterlou nakon ovih ekstremno teških dana“, napisao je on na mreži Iks.

Pućdemon je u četvrtak stigao na miting u Barseloni, ali je ubrzo pobegao pre nego što je policija uspela da ga uhapsi na osnovu naloga koji je za njim izdat, i vratio se u svoju rezidenciju u Vaterlou.

Generalni sekretar Pućdemonove partije Žunts Žordi Turul rekao je da je Pućdemon odlučio da ne uđe u parlament da prisustvuje inauguraciji novog lidera Katalonije, socijaliste Salvadora Ilje, kada je video „agresivnost“ policijskih snaga na mitingu.

Turul je rekao da je preduzeo mere kako policija ne bi mogla da uđe u trag telefonu Karlesa Pućdemona do četvrtka uveče, do prelaska francuske granice, koga je automobilom ispratio do tamo.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Žoan Ignasi Elena rekla je da je njegovo ponašanje „nedolično za nekoga ko je bio najviši autoritet“ u Kataloniji, a šef katalonske policije izrazio je sumnju u tvrdnje bivšeg lidera da je želeo da prisustvuje inaguguraciji Ilje.

Separatistička stranka Žunts danas je upozorila da će povući podršku španskom premijeru Pedru Sančezu ukoliko nedavno usvojen zakon o amnestiji za članove pokreta nezavisnosti ne bude primenjen i na Pućdemona i dvojicu njegovih saradnika.

***

BONUS VIDEO – DNEVNIK – CELA EMISIJA – 09.08.2024.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare