Foto:EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia;AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nakon razorne eksplozije u Istanbulu u kojoj je poginulo šest osoba, a za koju je predsednik turske Redžep Tajip Erdogan okrivio sirijske Kurde, Turska je saopštila da će nastaviti operaciju na severu Sirije protiv militanata Kurdistanske radničke partije (PKK). Samo nekoliko dana kasnije, turski avioni počeli su sa brutalnim granatirali su sela naseljena Kurdima na severu Sirije i iračkom Kurdistanu.

Napade je Turska najavila još sinoć objavivši na Tviteru „da traga za odgovornima za tajni napad“ zajedno sa fotografijom borbenog aviona koji poleće.

Nedugo zatim, na internetu su se pojavili snimci prvih turskih napada.

Turska je do sada izvršila tri upada u severnu Siriju protiv milicije sirijskih Kurda (IPG), za koju kaže da je krilo PKK. Predsednik Tajip Erdogan je ranije rekao da bi Turska mogla da izvede još jednu operaciju protiv IPG, kao i protiv sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Osveta za eksploziju

Nadapi su usledili nakon što je Turska navela da sirijski grad Manbidž lokacija iz koje je naređeno da se izvrši nedavni teroristički napad u Istanbulu.

Foto: Osman Sadi Temizel / Zuma Press / Profimedia

Istakao je da su pripadnici PKK i Partija demokratske unije sirijskih Kurda (PID), obe zabranjene u Turskoj, i dalje prisutni u Manbidžu, zajedno sa američkim snagama.

Takođe, Erdogan je odmah nakon eksplozije u obraćanju da je u napad umešana jedna žena koja je sedela na klupi 45 minuta, a potom pobegla i najavio da će policija ispitati njeno kretanje.

U pitanju je državljanka Sirije Ahlam Albašir, koja je u Tursku stigla samo zbog izvršenja zlokobnog zadatka.

Pročitajte još:

Ona je navodno priznala da ju je PKK obučavala za specijalnog obaveštajnog oficira i da je ilegalno ušla u Tursku preko Afrin-Idliba da bi preduzela akciju.

Sa druge strane, nijedna od okrivljenih organizacija nije preuzela odgovornost za napad i oštro negiraju bilo kakvu umešanost.

BONUS VIDEO Istanbul dan posle eksplozije