Istanbul Eksplozija Foto:EPA-EFE/ERDEM SAHIN/Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Šesto osoba je poginulo, dok je 81 povređena u bombaškom napadu u ulici Istiklal u Istanbulu u nedelju, 13. novembra. Do eksplozije je došlo oko 16:20 časova, a na osnovu istrage utvrđeno je da je bombu ostavila državljanka Sirije Ahlam Albašir, koja je nakon hapšenja priznala povezanost sa terorističkom grupom PKK.

Nakon eksplozije isplivao je niz snimaka i fotografija na kojima se vidi ženska osoba sa maramom na glavi, koja zatim sedela oko 40 minuta na klupi u blizini mesta tragedije i na kraju se udaljila sa tog mesta nekoliko minuta pre eksplozije.

Na fotografijama i snimcima koji su kružili nakon eksplozije, Albašir je snimljena kako beži sa crvenom ružom u ruci, koja je bila misterija. Mediji prenose da je Albašir dok je sedela na klupi pre eksplozije prišla osoba koja je prodavala ruže i dala joj cvet.

Policija je u potrazi za osumnjičenom pregledala snimke sa 1.200 nadzornih kamera i pretresla 21 adresu u Istanbulu i prema poslednjim informacijama, uhapsila 50 osoba koje se dovode u vezu sa napadom.

Foto: Twitter/Ragıp Soylu

Privedeni su priznali gde se osumnjičena krije više od 10 sati nakon eksplozije, a policija je saznala da je osumnjičena odmah nakon napada sela u taksi i pobegla u okrug Esenler u Istanbulu. Sirijka je na kraju uhapšena u kući u Kučukčekmedžeu, okrugu u Istanbulu.

Policija je otkrila da se za ovu tragediju tereti državljanka Sirije Ahlam Albašir, koja je tokom ispitivanja priznala da je obučena kao specijalni obaveštajac od strane terorističke organizacije PKK/PID/IPG.

Ona je rekla da je naređenja za napad dobila iz Kobanija u Siriji. Međutim, PKK, negira odgovornost za napad. Eksploziv upotrebljen u bombaškom napadu je TNT, a traga se za osobom koja je dostavila bombu Albašir, za koju se sumnja da je doneta iz Sirije.

Zatim je u utorak uhapšen Ahmet Jarkas, koji je trebalo da prokrijumčari Albašir u Grčku nakon napada. Sirijka je nakon što je ostavila bombu, pobegla u njegovu kuću, gde je na kraju i uhapšena.

Turski mediji prenose da je Ahmet Jarkas odveo begunca Bilala Hasana, koji je živeo sa Albašir u kući, u Jedrene kako bi ga prokrijumčario u Bugarsku.

Utvrđeno je da su Albašir i Hasan još tri puta dolazili na trg Taksim automobilom i vršili izviđanje. Istim vozilom su do trga stigli i u nedelju, ali je samo Albašir izašla iz vozila. Bilal Hasan nije među privedenima i još nije uhvaćen.

Turski mediji danas prenose da kuća, u kojoj je uhapšena Sirijka Ahlam Albašir, pripada majci Ahmeta Jarkasa i da je ona takođe uhapšena.

Albašir je navodno nakon napada pozvala Hasana, sa kojim je pre četiri meseca ušla u Tursku i pretvarali se da su u braku. On joj je navodno rekao da ne može da se pobrine za nju, jer mora da vodi računa o sebi.

***

BONUS VIDEO: Uhapšena osoba osumnjičena za bombaški napad u Istanbulu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar