Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET, EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Najviše glasova na izborima za Evropski parlament osvojila je konzervativna Evropska narodna stranka (EPP), a krajnje desne stranke imaće više poslanika nego do sada, pokazuje prva projekcija sastava novog saziva.

Prema projekciji koju je večeras predstavila predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, EPP će u narednom petogodišnjem sazivu EP imati 181 od 720 poslanika.

Na drugom mestu je Progresivna alijansa socijalista i demokrata (S&D) koja će imati 135 poslanika, pokazuje projekcija zasnovana na procenama osvojenih glasova po državama članicama i izlaznim anketama.

Treće mesto zauzela je liberalna grupa Obnovimo Evropu sa 82 mandata, a slede dve krajnje desne grupe – Evropski konzervativci i reformisti (ECR) sa 71 i Identitet i demokratija sa 62 poslanika.

Ako se projekcije pokažu kao tačne, politička grupa Zeleni/EFA imaće 53 poslanika, a Levica 34.

U novom sazivu će biti i 102 poslanika koji ne pripadaju ni jednoj političkoj grupi. Među njima je 51 dosadašnji poslanik i 51 novoizabrani, uključujući predstavnike krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) koja je nedavno isključena iz grupe Identitet i demokratija.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar