Foto:N1 Sarajevo

Desetine pripadnika MUP-a RS idu ulicom Ive Andrića ka mestu održavanja protesta u Istočnom Sarajevu, javlja reporter N1 Sarajevo.

U 18 sati zakazano je okupljanje na međuentitetskoj liniji kao podrška optuženom predsedniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku.

Kamere N1 zabeležile su jake policijske snage, a primetano je, kao što se može videti i na fotografiji, prisustvo snajperista, prenosi N1.

Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH danas organizuju proteste na više lokacije u Bosni i Hercegovini.

Foto:N1 Sarajevo

Protesti se održavaju kao podršku za Milorada Dodika i Miloša Lukića protiv kojih je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu.
Podsetimo, skup „Srpska pred sud“ prvobitno je planiran ispred Suda BiH u Sarajevu, ali je MUP Kantona Sarajevo odbio njihov zahtev iz sigurnosnih razloga, prenosi N1 BiH.

Skupovi se održavaju blizu entietskih linija: Sarajevo-Istočno Sarajevo, Doboj-Tešanj, Bijeljina-Tuzla i Mostar-Nevesinje. Ranije je predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao je i na “mirnu blokadu” saobraćaja u trajanju od pola sata.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsećamo, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit poručio je kako je nedgovorno “na međuentitetskoj liniji razgraničenja organizovatii političke događaje koji podstiču na podele”.

“Sloboda kretanja između dva entiteta mora biti osigurana u svakom trenutku. Svi pokušaji da se međuentitetska linija razgraničenja prikaže kao linija razdvajanja BiH predstavljaju jeftinu manipulaciju građanima”, dodao je Šmit.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar