Foto: X/PRO Defence Trivandrum

U avionu koji je nestao 1968. godine u Indiji bilo je 102 putnika, a nedavno su pronađena četiri tela.

Višedecenijsko čekanje, tačnije 56 godina i osam meseci, okončano je telefonskim pozivom.

Iz policijske stanice u južnoj indijskoj državi Kerala, pozvali su Tomasa Tomasa i saopštili mu vesti – telo njegovog starijeg brata, Tomasa Čerijana, konačno je pronađeno.

PROČITAJTE JOŠ:

Čerijan je bio jedan od 102 putnika u avionu indijskog vazduhoplovstva koji se srušio na Himalajima 1968. godine zbog teških vremenskih uslova, izveštava BBC. Avion, koji je leteo iznad prolaza Rohtang, nestao je sa radara, a sudbina putnika ostala je misterija decenijama.

Prvo telo jednog od putnika pronađeno je 2003. godine, a tokom godina vojni timovi su otkrili još osam tela. U 2019. godini, olupina aviona je izvučena iz planinskog područja.

Nedavno je nesreća iz 1968. ponovo postala aktuelna kada je vojska pronašla četiri tela, uključujući i telo Čerijana. U trenutku nestanka, Čerijan je imao samo 22 godine i bio je drugo od petoro dece. Njegovi roditelji nikada nisu saznali za pronalazak njegovog tela; otac je umro 1990. godine, a majka 1998. godine, oboje čekajući vesti o svom nestalom sinu.

Prema rečima pukovnika Lalita Palarije, zvaničnici su koristili satelitske snimke, radare i dronove kako bi locirali tela. Radar Reko, koji može otkriti metalne predmete zakopane pod snegom do dubine od oko 20 metara, identifikovao je ostatke aviona u toj oblasti.

Tim je potom ručno kopao po olupini i pronašao jedno telo, dok su još tri tela izvučena iz pukotina glečera. Čerijanova uniforma imala je oznaku s njegovim imenom – „Tomas C“, a dokument u džepu pomogao je u identifikaciji. Njegova porodica kaže da, iako bol zbog gubitka nikada ne može potpuno nestati, konačno su odahnuli jer su dobili zatvaranje.

BONUS VIDEO: Stanovnici Bejruta o napadima u njihovom predgrađu Dahiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar