Foto: Tanjug/Pool Photo via AP

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili pojavio se na televiziji prvi put posle nekoliko meseci.

Ovaj 55-godišnjak je bio gotovo neprepoznatljiv i ličio je na bledu senku nekadašnjeg sebe, kada se putem video linka pojavio na ročištu u ponedeljak.

Doktori su rekli da Sakašvili rizikuje da umre od stanja koje je razvio dok je bio u pritvoru, iako gruzijske vlasti kažu da mu je pružena adekvatna medicinska nega.

Foto: Tanjug/Pool Photo via AP

Pojavljujući se putem video veze na sudskom ročištu o optužbama za „zloupotrebu službenog položaja“, Sakašvili (55) je podigao košulju kako bi pokazao rebra koja mu vire iz grudi, šuplji stomak i kožu koja mu je čvrsto prianjala za kosti.

„Potpuno nevin čovek se drži u pritvoru. Nisam počinio nikakav zločin“, rekao je on u izveštaju koji je prenošen uživo na nekoliko nezavisnih TV kanala.

On se nalazi u civilnoj bolnici, gde je prebačen prošle godine nakon što je započeo 50-dnevni štrajk glađu u znak protesta protiv njegovog pritvora.

„Stavljanje u zatvor me neće slomiti. Ja ću se aktivno uključiti u gruzijsku politiku“, rekao je.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da će od gruzijskog ambasadora u Kijevu biti zatraženo da „napusti Ukrajinu u roku od 48 sati kako bi održao konsultacije sa svojom prestonicom“ o Sakašvilijevom lečenju.

Zelenski želi da Sakašvili, koji je 2019. godine dobio u državljanstvo Ukrajine, bude prebačen na kliniku u Ukrajini ili na zapad.

On je pozvao Gruziju da „preda” Sakašvilija Ukrajini i „spasi ovog čoveka”. Nije odmah bilo jasno da li je ambasador formalno proteran.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da će ambasador stići u svoje kancelarije u utorak.

„Sutra ujutro će gruzijski ambasador biti u Ministarstvu spoljnih poslova. Imaćemo težak razgovor sa njim, on će otići u Gruziju“, rekao je Kuleba na društvenim mrežama.

BONUS VIDEO: Zelenski u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare