Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je danas međunarodne lidere da reaguju nakon što su društvenim mrežama pojavili video snimci na kojima je prikazano obezglavljivanje ukrajinskih vojnika, navodno od strane ruskih snaga.

„Postoji nešto što niko na svetu ne može ignorisati. Kako lako ove zveri ubijaju. Ovaj video, pogubljenje ukrajinskog zarobljenika je snimak Rusije kakva jeste… Za njih ne postoje ljudi. Sin, brat, muž, nečije dete. Ovo je snimak Rusije koji samo pokušava da to učini novom normom“, poručio je Zelenski u video obraćanju.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Rekao da je takvih slučajeva bilo i ranije, kao što je masakr u Buči i da svi svetski lideri treba da reaguju, kao i da je „poraz terora neohodan.“

„Sada je potrebna akcija. A mi u Ukrajini moramo da se fokusiramo na liniju fronta što je više moguće. Pomozite koliko god je to moguće. Isterajte okupatora sa naše zemlje“, istakao je Zelenski.

Jedan video prikazuje obezglavljene leševe dva ukrajinska vojnika kako leže na zemlji pored uništenog vojnog vozila, dok se u pozadini čuje glas.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Ubili su ih. Neko im je prišao. Prišli su im i odsekli im glave“, čuje se na snimku.

Ruski profili na društvenim mrežama kažu da je video snimljen u blizini Bahmuta u istočnoj Ukrajini, koji je poprište najžešćih borbi u ratu već mesecima, a u kojima Vagnerovi borci aktivno učestvuju. Lokacija snimka nije nezavisno potvrđena.

Drugi snimak, za koji se pretpostavlja da je snimljen u leto prošle godine, sudeći po izgledu lišća na snimku, prikazuje pripadnika ruskih snaga kako nožem odseca glavu ukrajinskom vojniku.

Krim, Rusija, Ukrajina, rat, eksplozija, vojnik, tenk,
Foto: Printscreen/Twitter/Gurbaksh Singh Chahal/Ihor Tkachov / AFP / Federico Quintana / Sipa Press / Profimedia

„Rusija je gora nego ISIS“

Na snimke je reagovao i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, koji je uputio zahtev za izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija, preneo je Index.hr.

„Internetom kruži užasan snimak ruskih vojnika kako odrubljuju glavu ukrajinskom ratnom zarobljeniku. Apsurdno je da Rusija, koja je gora od ISIS-a, predsedava Savetom bezbednosti UN. Ruski teroristi moraju da budu izbačeni iz Ukrajine i UN-a i odgovaraju za svoje zločine“, naveo je Kuleba.

„Dokazuju zversku prirodu“

Ukrajinska agencija za unutrašnju bezbednost (SBU) navela je da je pokrenula istragu o snimku.

Pročitajte još:

„Video snimak na mreži otkriva kako ruski okupatori pokazuju svoju zversku prirodu – okrutno mučeći ukrajinskog zarobljenika režući mu glavu“, navodi SBU.

Reakcija Rusije

Kremlj kaže da je video koji se pojavio na internetu, a koji navodno prikazuje odrubljivanje glave zarobljenog ukrajinskog vojnika – „užasan“. Moskva je takođe pozvala na proveru autentičnosti snimka.

BONUS VIDEO Ukrajinska vojska objavila snimke užasa iz Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar