Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SAD šalju upozorenje da su „primile informaciju“ da će granični prelaz Rafa između pojasa Gaze i Egipta biti otvoren u 10 sati po lokalnom vremenu.

„Ako granica bude otvorena, ne znamo koliko dugo će ostati otvorena za strane državljane da napuste Gazu“, saopštila je američka ambasada u Jerusalimu.

Ambasada upozorava na „potencijalno haotično i neuređeno okruženje sa obe strane prelaza“ i navodi da građani treba da procene situaciju pre nego što krenu ka granici ili pokušaju da je pređu, piše The Times of Israel.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, navodi se da međunarodni posrednici rade na dogovoru za otvaranje granice sa Egiptom kako bi se omogućila pomoć u pojasu i da stranci mogu da izađu.

Teretni avioni i kamioni danima su dovozili humanitarnu pomoć u Rafu, ali do sada nijedan nije dopremljen u Gazu koja je bila pod intenzivnim izraelskim bombardovanjem skoro dve nedelje od napada 7. oktobra, kada je 2.500 terorista uletelo preko granice u Izrael iz Pojasa Gaze kopnom, vazduhom i morem, ubivši oko 1.400 ljudi, dok je njih 200-250 uzeto za taoce svih uzrasta, podseća The TImes of israel.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar