Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia,Paul Luckman / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potraga za nestalom britanskom devojčicom Medlin Meken vratila se na naslovne strane prošle nedelje, tokom trodnevne pretrage portugalskog rezervoara.

Postupajući po dojavama, policija je pretražila udaljeni rezervoar Baragem do Arade u Portugalu, oblast koju je glavni osumnjičeni u slučaju Kristijan Brukner posećivao između 2000. i 2017. godine.

Iako policija i dalje ne govori o detaljima, potvrdila je da je „prikupljeni materijal“ poslat u Nemačku na analizu u nadi da će rasvetliti misteriju koja je u toku oko Medlininog nestanka iz letovališta u Algarveu 3. maja 2007. godine, prenosi Independent.

„Relevantni trag“ takođe je pronađen tokom pretresa, navodi portugalski list Koreio da Manha.

Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Odvojeno, istražitelji će ponovo proširiti potragu nakon što je rečeno da su fotografije koje pripadaju 43-godišnjem Brukneru dale dodatne tragove.

Uz pomoć portugalske policije i detektiva iz Skotland Jarda koji su ih pratili, nemački istražitelji su pretražili mesto u blizini južne obale zemlje.

Počevši od ponedeljka prošle nedelje, istražitelji su zapečatili poluostrvo i postavili šatore kao operativnu bazu.

Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Zatim su proveli tri dana kopajući lopatama, sekući komade šiblja i koristeći grabulje i pijuke da pometu obale rezervoara, ostavljajući za sobom gomile šuta.

Na glavnom području iskopa, sravnili su koncentrisanu površinu šume sa teškom mehanizacijom i iskopali rupe duboke 2 metra.

Koristeći pse tragače da traže tragove po okolnom travnjaku, detektivi u čamcu na naduvavanje sa čvrstim trupom takođe su pregledali vodu.

Zona zabrane letova na nebu iznad je omogućila policijskim bespilotnim letelicama da neometano pregledaju region.

Staza koja vodi do područja pretrage bila je ograđena policijskom trakom i označenim vozilima portugalske Nacionalne republikanske garde. Ono što je izgledalo kao vreće sa dokazima uklonjeno je sa lica mesta.

Foto:Joe Giddens / PA Images / Profimedia

Brana, koja se nalazi severoistočno od primorskog letovališta Praja da Luz iz kojeg je nestala Madlen, izgrađena je 1955. godine i napaja se rekom Arade.

Stručnjaci ronioci su prethodno pretraživali rezervoar 2008. godine, a platio ih je portugalski advokat Markos Aragao Koreja, koji je tvrdio da je od kriminalnih kontakata dojavljeno da se tamo nalazi Medlinino telo.

Dva druga područja u blizini Praja da Luz takođe bi mogla da pretrese policija, preneo je britanski San.

Istražitelji koji su pregledali više od 8.000 fotografija koje pripadaju Brukneru rekli su da su pružili dobili dalje potencijalno plodne linije istrage.

Brukner, koji negira bilo kakvu povezanost sa Medlin, nalazi se u zatvoru u Nemačkoj zbog silovanja 72-godišnje Amerikanke dve godine pre nego što je trogodišnjakinja nestala.

PROČITAJTE JOŠ:

Nemački javni tužilac Kristijan Volters rekao je da postoje naznake da bi u rezervatu jezera mogli da pronađu dokaze u vezi sa slučajem Medlin Meken, ali da još uvek ne želi da iznosi detalje.

Istraga će se nastaviti van očiju javnosti, dodao je on.

Medlinini roditelji će morati da sačekaju nekoliko nedelja da saznaju rezultate analize pronađenih materijala, dok se njihova 16-godišnja muka nastavlja.

BONUS VIDEO: Pomahnitali muškarac ubio pet kolega i sve prenosio uživo na Instagramu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar