Foto: Gurkan Duzenli/Atakan Uslu - Onedio/via REUTERS/REUTERS/Devrim Gurkan

Vatrogasci u severozapadnoj turskoj provinciji Čanakale bore se drugi dan zaredom sa snažnim šumskim požarima, koji se šire zbog visokih temperatura i jakog vetra.

Pomorski saobraćaj kroz moreuz Dardaneli ponovo je obustavljen, kako bi se omogućilo avionima i helikopterima da prikupljaju vodu za gašenje požara.

Foto: REUTERS/Devrim Gurkan

Moreuz Dardaneli povezuje Egejsko more sa Mramornim morem i popularna je turistička destinacija jer je takođe mesto drevnih ruševina Troje.

Foto: Atakan Uslu – Onedio/via REUTERS

Više od 100 teretnih brodova čeka da prođe kroz moreuz, koji je zatvoren do daljnjeg, prema saopštenju pomorske agencije Tribeka, prenosi Rojters.

Foto: REUTERS/Levent Cetin

U toku noći vatrogasci su koristili kopnena vozila i helikoptere u borbi s vatrom, a ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja rekao je da je više od 1.200 ljudi iz devet sela u toj oblasti evakuisano, a 48 osoba zahtevalo je bolničko lečenje zbog udisanja dima.

Požar je zahvatio površinu od oko 1.500 kilometara, i vatrogasci su uspeli da ga suzbiju, ali ga još uvek nisu stavili pod kontrolu.

U moreuzu su se takođe nalazili i brodovi za žito koje je Ukrajina poslala pre nego što se Rusija povukla iz ratnog sporazuma prošlog meseca.

Turska pokušava da modernizuje svoju službu za hitne slučajeve nakon što su je 2021. zahvatili izuzetno razorni požari duž južne i zapadne obale, piše turski Alarabia.

Pročitajte još...

Taj plamen je spalio više od 200.000 hektara borove šume i odneo najmanje devet života.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan našao se pod intenzivnim kritikama zbog svog odgovora na katastrofu u to vreme.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar