Foto:profimedia.rs

Na liniji fronta, u blizini istočnoukrajinskog grada Limana, 8. novembra u 15.10, ruski vojnik po imenu Andrej odlučio je da ignoriše naređenja svojih pretpostavljenih i "neovlašćenim" mobilnim telefonom pozove svoju majku.

„Niko nas ne hrani, mama“, požalio se. „Naše snabdevanje je sr*nje, da budem iskren. Vodu crpimo iz bara, pa je procedimo i pijemo“, rekao je on.

Ruske snage su nedeljama bile na začelju u Donjeckoj oblasti. Liman, koji su Rusi zauzeli u maju, ukrajinske snage su oslobodile u oktobru.

Dva dana pre nego što je Andrej uputio popodnevni poziv kući, ruske snage su počele da gađaju ukrajinske položaje fosfornim bombama, rekao je majci, ali obećanja o municiji koja bi mogla da preokrene bitku su bila uzaludna.

„Gde su projektili kojima se Putin hvalio?, upitao je. „Pred nama je visoka zgrada. Naši vojnici ne mogu da ga pogode. Treba nam jedna krstareća raketa Kaliba i to je to“, dodao je, prenosi Gardijan.

Andrej je uverio svoju majku, koja živi u Kostromi, gradu 500 kilometara severoistočno od Moskve, da će biti dobro. „Uvek se molim mama“, rekao je. „Svako jutro.“

Nije poznato da li su te molitve ispunjene. Kada je Gardijan pričao sa njegovom majkom, ona je rekla da njen sin nije sa njom, pre nego što se rasplakala i spustila slušalicu.

Sadržaj razgovora vojnika i majke, koji je trajao pet minuta i 26 sekundi, danas se može čuti i pročitati jer ga je presrela ukrajinska vojska i prenela Gardijanu.

Drugi koje je podelio Gardijan, uključuju razgovor 6. novembra između oca i kolega njegovog sina Andreja, koji je poginuo služeći u 35. motorizovanoj brigadi u 5. četi.

Foto: EPA-EFE/STR/STRINGER, EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA/SERGEY SHESTAK/ROMAN PILIPEY

„Pojačanja: ne; komunikacija: ne“, odgovorio je vojnik na pitanja ožalošćenog roditelja o statusu muškaraca koji su preživeli ukrajinski napad. „Rekli su da nam nije dozvoljeno da se povučemo. U suprotnom, možemo biti streljani.”

U trećem presretnutom razgovoru od 26. oktobra, vojnik u regionu Donjecka priča svojoj ženi kako je sa još trojicom pobegao od krvoprolića i razmišljao o predaji.

„U vreći sam za spavanje, sav mokar, kašljem, generalno sj*ban“, rekao je. „Poslati smo na klanje“, dodao je. Vojnikova supruga je odbila da komentariše ovu situaciju za medije.

To su samo tri od hiljada poziva između vojnika u rovovima ili naprednim položajima koje su ukrajinski stručnjaci prisluškivali, pregledali u potrazi za isečcima obaveštajnih podataka, a zatim, tamo gde postoji propagandna vrednost, objavili.

U prvom periodu rata, nedostatak bezbednosti oko ruskih komunikacija bio je toliki da su se razgovori o strategiji između vojnih komandanata preuzimali, čak i od amatera, zahvaljujući upotrebi otvorenih radio frekvencija od strane vojske.

To je, prema rečima Dmitrija Alperoviča, sajber stručnjaka koji vodi Silverado Polici Accelerator, sve ređe.

Gomila medijskih članaka zasnovanih na presretnutim zapisima koji beleže kršenje ljudskih prava u Buči, gradu severno od Kijeva gde su civili navodno streljani, i sve lošiji moral u vojsci, doveo je do toga da ruske snage zaoštre svoj postupak – do određene mere, kao Andrejev poziv je istakao.

Foto:Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs; EPA EFE HANNIBAL HANSCHKE;

„I dalje imate mnogo vojnika koji donose mobilne telefone na liniju fronta koji žele da razgovaraju sa svojim porodicama i oni su ili presretnuti dok prolaze preko ukrajinskog telekomunikacionog provajdera ili presretnuti putem vazduha“, rekao je Alperovič. „To ne predstavlja preveliku poteškoću za ukrajinske bezbednosne službe“, dodao je.

Ogroman obim poziva koje upućuju vojnici, međutim, pruža vrlo jasan pokazatelj slabosti ruske vojske, kaže jedan bivši zvaničnik odbrane Kremlja koji je tražio da ostane anoniman.

„Bezbednost je uvek bila haos, kako u vojsci tako i među zvaničnicima odbrane“, rekao je izvor. „Na primer, 2013. su pokušali da nateraju sve zaposlene u Ministarstvu odbrane da zamene naše Ajfon telefone Iota pametnim telefonima ruske proizvodnje“, dodao je.

„Ali svi su nastavili da koriste Ajfon kao drugi mobilni jer je bio mnogo bolji. Samo bismo držali Ajfon u autu kada se vratimo sa posla. Na kraju je ministarstvo odustalo i prestalo da brine. Ako vrh ne shvata bezbednost veoma ozbiljno, kako možete očekivati bilo kakvu disciplinu u redovnoj vojsci?“, dodao je.

Foto:profimedia.rs

Vladimir Putin je krajem septembra najavio „delimičnu mobilizaciju” 300.000 rezervista i „onih regruta sa prethodnim vojnim iskustvom”.

PROČITAJTE JOŠ:

Bivši ruski zvaničnik je rekao da bi to samo pogoršalo bezbednosnu situaciju.

„Vojnici dobijaju brzi kurs o tome kako da ne odaju osetljive informacije, ali to je uglavnom za pokazivanje“, rekao je zvaničnik. „Komandanti se pretvaraju da predaju kurseve, a vojnici se pretvaraju da slušaju“, dodao je.

„Čak i sada vidimo da vojnici nastavljaju da koriste društvene mreže i pričaju svojim ženama i majkama o ratu, ponekad otkrivajući svoju lokaciju“, istakao je.

„Jednostavno nema discipline i biće samo gore sada kada su mobilisali 300.000 ljudi koji će biti jedva obučeni. Mobilisani vojnici će se plašiti da budu u ratnoj zoni i, naravno, pokušaće da se jave kući“, naveo je.

Ukrajinska vojska, koja je godinama imala koristi od obuke koju je vodio NATO, nije bila sklona presretanju komunikacija tako širokog opsega.

Bivši zvaničnik Kremlja rekao je da Putin na teži način uči da je njegovoj vojsci preko potrebna modernizacija i da sovjetski model odozgo prema dole nije pogodan za svoju svrhu.

BONUS VIDEO: Zelenski je došao kod Bajdena u Belu kuću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar