Nosač aviona Admiral Kuznjecov Foto: Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia

Tokom remonta na ruskom nosaču aviona „Admiral Kuznjecov“ došlo je do manjeg požara, rekao je za RIA Novosti zvaničnik Ujedinjene brodograditeljske korporacije (USC) Aleksej Rahmanov.

„Požar je ugašen. Svi relevantni protivpožarni sistemi su radili ispravno. Nije bilo štete i nije bilo žrtava“, rekao je on.

Izvor iz hitne službe rekao je danas za TASS da je 20 ljudi evakuisano.

Jedini ruski nosač aviona „Admiral Kuznjecov“ je na remontu od 2017. godine. U oktobru 2018. dogodila se nesreća prilikom porinuća broda.

Tada je „Admiral Kuznjecov“ prebačen u 35. brodogradilište u Murmansku. Tamo je 12. decembra 2019. godine izbio požar – varnica od zavarivanja ušla je u prostoriju za skladištenje sa prosutim gorivom. Tada su dve osobe poginule, više desetina je povređeno.

Pored toga, USC je morao da raskine ugovor sa kompanijom koja je gradila novi suvi dok u fabrici u Murmansku. Posao je tekao deset puta sporije nego što je bilo napisano u ugovoru.

Brod je težak 43.000 tona, ima posadu od 1300 članova i naoružan je protivbrodskim i protivvazdušnim raketnim sistemima.

Sada je nosač aviona i dalje u 35. pogonu. Rahmanov je tokom leta rekao da će se brod vratiti u flotu u prvom kvartalu 2024. godine.

BONUS VIDEO: Zelenski je došao kod Bajdena u Belu kuću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar