Foto:Alexander Ryumin / TASS / Profimedia; Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia; Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia

Dmitrij Rogozin, bivši šef ruske svemirske agencije Roskosmos, u sredu je povređen u ukrajinskom granatiranju Donjecka, prenose ruske novinske agencije.

„Granatiran je hotel u predgrađu Donjecka u kojem je bila grupa vojnih savetnika predvođena Dmitrijem Rogozinom. Dmitrij je zadobio ranu na leđima i odveden je u bolnicu. Život mu nije ugrožen“, objavio je njegov pomoćnik, a prenosi TASS.

Ta ruska novinska agencija piše kako je u napadu poginulo dvoje ljudi, a nekoliko ih je povređeno.

„Očigledno je da je to bio ciljani napad. Stručnjaci smatraju da je izveden samohodnom haubicom Caesar kalibra 155 milimetara koju proizvodi francuski Nexter“, dodao je Rogozinov pomoćnik, prenosi Jutarnji list.

Uz Rogozina, bivšeg zamenika ruskog premijera, povređen je i Vitalij Hotsenko, premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike, prenosi Rojters.

Dmitry Rogozin
Dmitry Rogozin Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Rogozin je vodio rusku svemirsku agenciju do jula ove godine, a verni je i odani sledbenik i propagandista ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Predsedniku se sviđa – i to već dugo“, rekao je ranije ove godine jedan izvor blizak Kremlju za nezavisni ruski portal Meduza, koji deluje iz inostranstva. Izvori su istaknuli i da se Putin dva puta javno sastao s Rogozinom od početka rata u Ukrajini. Putin je, kažu, oba puta bio izrazito prijateljski raspoložen prema Rogozinu.

„U svoje je vreme (sredinom 2000-ih, tadašnji ministar za vanredne situacije) Sergej Šojgu hteo preuzeti izgradnju kozmodroma Vostočni od Rogozina, ali mu Putin to nije dopustio“, rekao je izvor koji osobito poznaje Rogozina, naglašavajući kako on je dugo jedan od Putinovih favorita.

Foto:Sputnik/Evgeny Biyatov/Kremlin via REUTERS

Među ostalim kvalitetama, kažu Meduzini izvori, Putin ceni Rogozinovu „pokornost“ i vidljivo domoljublje – Rogozin redovno objavljuje „rodoljubive“ objave na društvenim mrežama. Na primer 15. juna je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog nazvao „klovnom“, a samo nekoliko dana pre toga zapretio je raketnim napadom na „kukavičke Bugare“, „osvetoljubive Rumune“ i „izdajničke Crnogorce“.

Naime, trima istočnoevropskim državama zapretio je da bi ih Rusija mogla gađati balističkim raketama, nakon što su zabranile prelet aviona kojim je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trebao da stigne u Srbiju.

Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora, zemlje koje okružuju Srbiju, zatvorile su letos svoj vazdušni prostor za zrakoplov kojim je ruski diplomata trebao da doputuje u Beograd. Kremlj je tada objavio da to smatra „neprijateljskom akcijom“ triju država za koju je Lavrov optužio EU i NATO.

„Znate li šta je dobar ‘Sarmat‘? Od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku istoriju neće tražiti suglasnost za letenje“, napisao je direktor Roskosmosa, Dmitrij Rogozin koji je poznat po svojoj neobuzdanoj huškačkoj retorici, na Tviteru te njegove reči često podsećaju na izjave osuđenog srpskog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, prenosi Jutarnji list.

Rogozin je, inače, jedan od Putinovih sledbenika koji je bio izrazito sklon aludirati na nuklearne pretnje. Tako je ranije, na primer, izjavio da će Rusija uskoro imati 50 potpuno novih nuklearnih projektila koji je sposoban sve neprijatelje ‘svesti na nuklearni krater‘.

Pritom je rekao da će desetine novih projektila Sarmat-2, biti raspoređeni do jeseni kako bi ugrozili ruske neprijatelje. Interkontinentalni balistički projektil ima domet od 18 hiljada kilometara i može pogoditi ciljeve brzinom od 25.556 km/h.

Kao demonstraciju Sarmatove moći, pokazao je snimak velikog kratera koju je napravio jedan od projektila bez bojeve glave.

„S nuklearnim oružjem takav krater na neprijateljskom mestu biće… pa, vrlo veliki i vrlo dubok – i radioaktivan. I to ne samo jedan, nego tačno onoliko koliko će najmoćniji nuklearni projektil na svetu isporučiti na teritoriju neprijatelja. I uskoro ćemo imati gotovo 50 takvih Sarmata (projektil je na Zapadu poznat kao Satana-2) na borbenoj dužnosti“, kazao je Rogozin pa naglasio: „Ostaje samo savetovati agresorima da pristojnije razgovaraju s Rusijom“.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedan izvor blizak Kremlju rekao je za Meduzu da Rogozinove zapaljive pretnje samo poboljšavaju njegovu poziciju.

„On voli šok i skandal. Zna da se Putinu sviđa takvo ponašanje i igra tu igru“, kaže izvor.

BONUS VIDEO: Zelenski u Kongresu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar