Foto:TANJUG/ MEDIA BIRO/

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Porfirije, boravio je nedavno u Crnoj Gori i uoči popisa koji je u ovoj zemlji planiran, poručio svima "da ispolje svoj identitet kao vernici SPC". Ova izjava izazvala je buru u crnogorskoj javnosti, koja se u napetoj atmosferi sprema za popis. Potez patrijarha Porfirija nije primeren u sekularnoj državi, a primetno je da takav pritisak ne postoji od strane drugih verskih zajednica, ocenila je za Nova.rs Ana Nenezić, izvršna direktorka Centra za monitoring i istraživanja (CEMI).

„Ispoljite svoj identitet kao vernici SPC, govornici srpskog jezika i kao dični pripadnici srpskog naroda. To je pravo, odgovornost, obaveza i dužnost svakog od nas“, poručio je Porfirije ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Ova izjava bi u sekularnoj državi bila sporna, sve i da se ne bliži popis koji će verovatno početi 1. novembra. Potez patrijarha Porfirija doveo je do usijanja ionako tenzične atmosfere u Crnoj Gori, jer je ocenjen kao „neprimeren“ i „vršenje pritiska“.

Patrijarh srpski Porfirije i Jakov Milatović Foto: TANJUG/Služba za informisanje Predsednika Crne Gore

„Po onome što bile prve reakcije, ne samo zvaničnika, već i građana, rekla bih da ovo nije naišlo na pozitivan odjek. Naprotiv, možemo čuti samo negativne reakcije. Nije primereno u sekularnoj državi i u duboko polarizovanom društvu, u trenutku kada se sprema popis, da visoki verski poglavari iznose mišljenje i na taj način utiču na građane Crne Gore kako da se izjasne na popisu. Posebno ako znate da u Crnoj Gori građani najveći stepen poverenja imaju upravo u Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC). Onda to implicira i veći stepen uticaja, koji može da utiče na objektivnost rezulatata. Imaćemo građane koji se neće izjašnjavati ili će to učiniti pod pritiskom onoga što je usmerenje verskog poglavara, a ne ono što su oni sami doneli kao odluku“, rekla je Ana Nenezić za naš portal.

Na konstataciju mnogih da postupci patrijarha zapravo imaju samo negativan uticaj upravo na Srbe u Crnoj Gori, Nenezić kaže da je to jasan zaključak.

Ana Nenezić Foto: Ustupljene fotografije/CEMI

„Mislim da je jasno da ovakvi istupi dugoročno mogu imati negativan efekat jer se doživljavaju kao nametanje kako vi treba da se osećate nacionalno, verski, etnički, u jednoj zemlji gde se navodno šalje poruka od strane prestavnika političkih partija da u oslobođenoj Crnoj Gori možete sami da formirate stav i da ne postoji nikakva vrsta pritiska. Sa druge strane, kada vidite da se kampanja vodi samo sa jedne strane, odnosno od političkih partija ili medija i NVO koji se karakterišu kao zastupnici srpskog naroda, verujem da oni žele i politički da kapitalizuju popis, a time urušavaju ono što bi trebalo da predstavlja popis“, ističe sagovornica Nove.

Ono što dodatno doprinosi težini postupaka poglavara SPC jeste činjenica da takve izjave nisu stigle od pripadnika drugih verskih zajednica u Crnoj Gori.

Foto:TANJUG/ MEDIA BIRO/

„Nismo bili u prilici da takve izjave čujemo ni sa jedne druge strane. Primetno je da ne postoji kampanja od strane većine političkih subjekata, ono što dolaze kao poruke od strane predsednika i premijera idu u pravcu u tome da ne treba posmatrati popis kao političku kampanju. Vidimo da najjači uticaj dolazi od SPC i onih partija koje iskazuju da rade na unapredđenju položaja Srba u Crnoj Gori“, naglašava Nenezić.

Upravo zbog izjava patrijarha Porfirija je podignuta bura u crnogorskoj javnosti, a pojedini politički subjekti prete bojkotom popisa.

Foto: SPC

„Prethodni popis je bio 2011. godine i tada je održan u atmosferi duobkih podela, ništa nije drugačija situacija ni sada, uprkos značajnim političkim promenana koje su se dogodile. Tada je rezultate sprio DF, a sada oni imaju pozitivnu kampanju. Popis sada spori dominantno DPS. To utiče na građane, jača etno-naconalnu polarizaciju koja je vrlo vidljiva u Crnoj Gori. Ja imam bojazan da, način na koji se lideri i verski poglavari postavljaju, mogu produbiti tu polarizaciju“, zaključila je izvršna direktorka CEMI-ja.

Posledice odluke poglavara SPC da u Podgorici kaže ljudima kako treba da se izjasne na popisu, možda najbolje oslikava nova kolumna Željka Ivanovića za Vijesti.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Nikada Crna Gora nije bila tako ponižena od strane visokog crkvenog poslanika kao ovih dana od g-dina Perića. Amfilohije se prevrće u grobu kad vidi kome je ostavio Mitropoliju i na šta je ona svedena. Da ne bi Porfirija, mislio sam da preskočim popis u rubrici nacionalno izjašnjavanje jer su Milo i DPS i to uspjeli da obesmisle i prodaju, ali se na nezapamćenu nacionalističku orgiju patrijarha, sada mora adekvatno odgovoriti. Kako reče šef države nedavno u Budvi: ja sam etnički Crnogorac! Amin!

Ja čak imam razumijevanja i za one koji su samo nacionalno Crnogorci, etnički ne moraju biti. Kao Roćen, recimo“, napisao je Ivanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare