Patrijarh srpski gospodin Porfirije Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Patrijarh srpski Porfirije prisustvovao je večeras činu doksologije u Sabornom hramu u Vukovaru, gde je povodom navoda da je ta poseta "čista provokacija", istakao da su tu "samo zbog hrama i molitve".

„Mi smo ovde došli ne zbog bilo čega drugog, nego zbog hrama, zbog molitve, zbog toga što imamo potrebu da došavši u hram uputimo najdublje svoje želje i istinske molitve Bogu za sebe, za svoje bližnje, ali i za čitav svet, za sve ljude“, rekao je Porfirije u svom obraćanju u hramu, a prenela Srpska pravoslavna crkva (SPC).

On je istakao da su „blagodarni Bogu, vladiki Heruvimu, njegovim sveštenicima, svim ljudima dobre volje i svim državnim institucijama“ koje su učestvovale u obnovi tog hrama koji je bio „ranjen, devastiran i razrušen“ i procesu „vraćanja lepote koju je imao kada je sazidan“.

Patrijarh je ocenio da je na prostor Vukovara, ali i šire, mesto gde su se „vekovima ukrštale i živele mnoge različitosti“, navodeći da tu žive ljudi koji imaju neuporedivo više zajedničkog i sličnog, nego što imaju razlike, a da je hrišćanska vera najsličnije što ih približava.

Kako je najavljeno iz SPC, Porfirije bi u nedelju, nakon služenja liturgije u 9 sati, trebalo da osvešta obnovljeni Saborni hram, kao i Srpski dom u Vukovaru.

BONUS VIDEO – Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji

Komentari

Svi komentari (0)