Foto: Laura Cavanaugh / AFP / Profimedia

Gilejn Maksvel, bivša devojka milijardera i osuđenog pedofila Džefrija Epstajna, naći će se ubrzo na optuženičkoj klupi. Dok ceo svet očekuje da čuje šta će na suđenju reći njena odbrana, životna priča žene koja je nazvana "madam", malo je poznata široj javnosti.

Maksvel je provela prvu polovinu svog života sa ocem, takođe milijarderom koji je opljačkao penzione fondove svojih kompanija pre nego što je umro misterioznom smrću. Drugu je provela sa drugim tajkunom, Džefrijem Epptajnom, koji je sebi oduzeo život u momentu kada se suočio sa optužbama za seksualno zlostavljanje maloletnica.

Nakon mora skandala i luksuza, Gilejn će uskoro saznati presudu koja će joj odrediti dalji tok života. Porota odlučuje da li je ona tajno podržavala Epstajnove zločine sa devojčicama od 14 godina, čak i dok je pijuckala koktele sa princom Endruom, Bilom Klintonom i Donaldom Trampom.

Ghislaine Maxwell
Ghislaine Maxwell Foto: Chris Ison / PA Images / Profimedia

Ključno pitanje za porotnike glasi – da li je Maksvel bila nesvesni pion Epstajnovih manipulacija ili oportunista koji je znao sve o njegovim seksualnim zločinima?

Brat osumnjičene Ian Maksvel kaže da je njegova sestra optužena sa namerom da neko snosi krivicu za zločine Epstajna.

„I ona plaća visoku cenu, krvnu cenu za to“, rekao je Ian.

Život osuđen na milijardere

Gilejn Maksvel odrasla je u engleskoj seoskoj vili koja je sadržala 51 sobu u kojoj su političari, poslovni lideri i urednici novina prisustvovali raskošnim zabavama isprekidanim vatrometom. Gilejn je još tada učila kako da postane majstor za takozvano „umrežavanje“, odnosno druženje na takvim zabavama.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Njen otac, rođen kao Jan Ludvik Hoh, bio je jedan od devetoro dece. Kada se pridružio britanskoj vojsci dobio je čin kapetana i postao Robert Maksvel.

Posle rata, Maksvel je izgradio svoje vojne veze kako bi kupio prava na nemačke naučne časopise, početke izdavačke imperije koja je na kraju uključivala Dejli Miror, jedan od najvećih britanskih tabloida, kao i Njujork Dejli Njuz.

Usput se oženio, dobio devetoro dece i dva puta je biran u parlament. Takođe je stekao reputaciju zbog bezobrazluka i maltretiranja podređenih.

Gilejn je Maksvelovo najmlađe dete, rođeno na Božić 1961. godine. Njena majka Elizabet Maksvel napisala je u svojim memoarima da su ona i Robert bili toliko fokusirani na sina, koji je ozbiljno povređen u saobraćajnoj nesreći, da je njihova ćerka bila zanemarena.

Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

„Mama, ja postojim!“, rekla je trogodišnja Gilejn majci, koja je nakon tog vapaja bila očajna.

„Od tog dana, svi smo uložili veliki napor da budemo sa njom. Toliko smo joj pažnje posvećivali da je bila razmažena. Ona je jedina od moje dece za koju to mogu da kažem“.

Dok je studirala istoriju na Univerzitetu u Oksfordu Gilejn je počela da gradi sopstvene kontakte, uključujući princa Endrua, koji će kasnije pozvati nju i Epstajna u zamke Vindzor i Sandringem, seosko imanje kraljice Elizabete II.

Nakon diplomiranja, radila je za svog oca, koji je ubrzo poginuo pod sumnjivim okolnostima.

Robert Maksvel je pao sa svoje jahte na Kanarskim ostrvima i život izgubio u onome što su neki videli kao nesreću, a drugi kao samoubistvo. Investitori su kasnije otkrili da je njegovo bogatstvo iluzija – preusmerio je stotine miliona funti iz penzionih fondova svojih kompanija da podrži svoju imperiju.

Ubrzo nakon očeve smrti, Gilejn je fotografisana kako sedi pored Epstajna tokom memorijala u hotelu Plaza.

Princ Endrju Virdžinija Roberts
Princ Endrju i Virdžinija Roberts Foto:Dateline / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Jedno čudovište je umrlo, a ona je pronašla drugo

Džon Svini, dugogodišnji britanski novinar rekao je za AP da veruje da je „nakon što je čudovište koje je bio njen otac umrlo, ona pronašla drugo“.

„Robert Maksvel je ukrao stotine miliona funti od ljudi koji su zavisili od njegove reči. Ispostavilo se da je Džefri Epstajn mračnija figura, gore ljudsko biće“, rekao je Svini.

Ijan Maksvel je rekao da se veza njegove sestre sa Epstajnom razvila nakon što joj je porodica savetovala da ostane u SAD jer je ime Maksvel bilo „isprljano” kod kuće. Usred porodičnih problema sa reputacijom i finansijskim problemima, morala je sama da se probije u Njujorku i sklopi nova prijateljstva, rekao je on.

Jedno od njih bilo je sa Epstajnom, nekadašnjim učiteljem koji je svoje bogatstvo izgradio na osnovu kontakata poput bivšeg generalnog direktora matične kompanije prodavača donjeg veša Victoria’s Secret.

„Moj otac je bio moćan čovek – znaš, alfa mužjak, zaista. A kada imate takvo iskustvo, svi mi, sva braća i sestre morali smo nekako da se nosimo sa tim“, rekao je Ijan Maksvel.

Priznala vezu sa Epstajnom, ali ne i podvođenje

U svedočenju pod zakletvom u ranijem građanskom postupku, Gilejn je priznala da je imala romantičnu vezu sa Epstajnom, ali je rekla da je kasnije postala njegova radnica, zadužena za stvari poput zapošljavanja osoblja za njegove domove.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Unajmila sam pomoćnike, arhitekte, dekoratere, kuvare, čistače, baštovane, bazenere, pilote. Angažovala sam razne vrste ljudi“, rekla je Maksvel tokom svedočenja u aprilu 2016. godine.

Epstajn je uhapšen u Palm Biču na Floridi 2005. godine i optužen je da jeangažovao više maloletnih devojčica da vrše seksualne radnje. On se izjasnio krivim po optužbi za podvođenje osobe mlađe od 18 godina za prostituciju i odležao je 13 meseci u zatvoru.

Usledile su godine građanskih parnica, u kojima su žene optužile Epstajna i Maksvel za seksualno zlostavljanje. Tužioci u Njujorku su oživeli slučaj i optužili Epstajna za trgovinu ljudima 2019. godine, ali se on ubio u zatvoru pre nego što mu je suđeno.

Optužnica protiv Maksvel zasnovana je na optužbama četiri žene koje kažu da ih je regrutovala da Epstajna masiraju, što je preraslo u seksualno zlostavljanje.

Gilejn je uglavnom ćutala o optužbama tokom skoro dve decenije, ali je u izjavi iz 2016. godineu građanskom postupku rekla da je saznala za optužbe protiv njega „kao i svi drugi, kao i ostatak sveta, kada je to objavljeno u novinama“.

Tvrdi da nikada nije videla da Epstajn dobija masažu od bilo koga mlađeg od 18 godina i da joj se niko nikada nije požalio da Epstajn zahteva seks.

„Nikad“, kategorično je rekla Gilejn, a porota će uskoro odlučiti kome veruje u ovom slučaju.

BONUS VIDEO Ilon Mask – čovek koji živi budućnost

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar