Gilejn Maksvel
Gilejn Maksvel; Foto: Chris Ison / PA Images / Profimedia

Hapšenje Gilejn Maksvel, bliske prijateljice milijardera-pedofila Džefrija Epstajna, ponovo je učinilo aktuelnom priču o seksualnim zločinima koji su uzdrmali svet. Ali, ko je ta žena iz visokog društva optužena za podvođenje maloletnica?

„Ona je moj najbolji prijatelj“, rekao je svojevremeno Džefri Epstajn za Vanity Fair, upitan za misterioznu vezu sa Gilejn Maksvel.

Ispostavilo se da je i više od toga. Ona je imala čitav spektar uloga u njegovom životu – od vođenja njegovog ličnog dnevnika, preko držanja pod ruku na važnim događajima do organizacije njegovih zabava za britansku elitu koje su neretko dobijale reputaciju bizarnih, jer su za animiranje gostiju bili zaduženi transvestiti ili „jako mlade ruske manekenke“. I to je ostalo u senci pedofilskog skandala u koji je Maksvel bila upletena kao Epstajnova desna ruka, i zbog kojeg se našla na FBI listi najtraženijih žena.

View this post on Instagram

British socialite Ghislaine Maxwell, an ex-girlfriend of Jeffrey Epstein, is facing charges in the US after being arrested by the FBI. The six charges include enticing a minor to travel to engage in illegal sex acts and two counts of perjury. Epstein died in prison on 10 August as he awaited, without the chance of bail, his trial on sex trafficking charges. Ghislaine Maxwell has denied any involvement in or knowledge of his alleged sexual misconduct. He was arrested last year in New York following allegations that he was running a network of underage girls – some as young as 14 – for sex. His death was determined to be suicide. Tap the link in our bio for more information on the story. #GhislaineMaxwell #bbcnews

A post shared by BBC News (@bbcnews) on

Ipak, mediji se i dalje pitaju da li je Maksvel perverzna madam koja podvodi i maltretira devojčice ili je i sama naivna parti devojka iz visokog društva koja je nesvesno upala u Epstajnovu mrežu. Pa, možda i jedno i drugo.

Gilejn je bila omiljeno dete tajkuna Roberta Maksvela, studirala je na Oksfordu pre nego što se osamdesetih preselila u London kako bi osnovala Kit Kat klub, kao mrežu moćnih žena. Radila je za očeve novine The European i bila postavljena za direktora Oksford junajted fudbalskog kluba, koji je on takođe posedovao. I sve je delovalo savršeno, dok se Robert Maksfel 1991. nije udavio, kad je pao s jahte. Ubrzo se ispostavilo da je njegovo medijsko carstvo izgrađeno na finansijskom kriminalu, izbio je skandal jer je penzijski fond svojih zaposlenih opljačkao za skoro pola milijarde funti, pa se cela porodica našla na meti ogorčenih ljudi. Gilejn je pobegla u Njujork i počela da razvija nova prijateljstva u tamošnjim elitnim krugovima.

Imala je 30 godina kad je upoznala Epstajna i počeli su da se zabavljaju.

„On ju je spasao“, izjavio je jedan njihov prijatelj, a prenosi Daily mail. „Kad joj je otac umro, bila je olupina; neutešna. Onda ju je Džefri podigao. To mu nikad nije zaboravila“.

Epstajn joj je obezbedio život u luksuzu, kupio stan od 5 miliona dolara na Menhetnu, a redovno ga je pratila na njegovim putovanjima širom sveta. Ona je bila upletena bukvalno u ceo njegov život. Romantična veza se pretvorila u blisko prijateljstvo, navodno zato što je Epstajn želeo da se viđa s drugim ženama. Ili, kako se ispostavilo – devojčicama. A Maksvel je i u tome bila uz njega.

Više žena ju je prijavilo da ih je regrutovala dok su bile maloletnice, i trenirala da budu seksualne robinje pokojnom milioneru. Navodno bi ih angažovala kao maserke, nakon čega bi ih Epstajn silovao, ali i „prosleđivao“ svojim bogatim i moćnim prijateljima i poslovnim partnerima. Po svedočanstvima osoblja, upravo ona je nalazila devojke koje će mu prirediti erotsku masažu, a ponekad bi s njima zajedno imali seks. Policija je identifikovala između 36 i 60 žrtava.

Paralelno, zajedno su se peli na društvenoj lestvici. Na fotografijama koje su isplivale iz prošlosti Gilejn pozira s Donaldom i Melanijom Tramp, u prvom je redu na venčanju Klintonove ćerke, a veza s princom Endruom uvela ih je u kraljevske krugove.

 

Epstajn je uhapšen prošle godine, a Maksvel je nestala. U avgustu prošle godine Epstajn je izvršio samoubistvo u maksimalno obezbeđenom zatvoru u Njujorku, mada mnogi smatraju da se radi o ubistvu, tako da je Gilejn Maksvel postala ključna osoba za istragu koja bi utvrdila istinu o razmerama Epstajnovog lanca za trgovinu maloletnim devojkama i devojčicama za seks i o tome ko je sve koristio njegove „usluge“. Juče je uhapšena u Bedfordu, u Nju Hempširu.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar