G7 lideri
G7 Foto:Tanjug/Leon Neal/Pool Photo via AP

U britanskom gradu Kornvol danas je počeo je samit Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta. Ovo je prvi takav samit koji se održava uživo od početka pandemije koronavirusa.

Pročitajte još:

Makron: Drago mi je što vas vidim, sad da se bacimo na posao

Francuski predsednik Emanuel Makron napisao je na svom Tviter nalogu da mu je drago što ponovo vidi „drage partnere i prijatelje“. On je pozvao lidere EU da preuzmu „konkretne obaveze“ na sebe, kako bi se svet izborio sa globalnim izazovima.

„Imamo odgovornost da postavimo jasne ciljeve koje se suočavaju sa izazovima našeg doba“.

On je objavio i video snimak na kome je prikazan sa američkim kolegom Džotefom Bajdenom, sa kojim se prvi put susreo uoči samita G7.

U toku prvi sastanak 

Prvi sastanak lidera G7 počeo je u Kornvolu. Glavne teme sastanka su poreske stope, pandemija koronavirusa i klimatska kriza.

Džonson: Ovo je ogromna prilika da svi radimo na oporavku 

Britanski premijer Boris Džonson uoči samita G7 izjavio je da lideri EU imaju priliku da zajedno rade na oporavku od pandemija koronavirusa.

Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORE

„Moramo da se potrudimo da ne bude grešaka koje smo pravili u poslednjih 18 meseci. Ekonomijama treba dopustiti da se oporave i mislim da imamo potencijal da se vratimo u punoj snazi“, poručio je Džonson.

Merkel „veoma srećna“ što će posetiti Ameriku 

Najavljeno je da će nemačka kancelarka već sledećeg meseca posetiti Ameriku, nakon poziva koji joj je uputio Džozef Bajden.

Angela Merkel Foto:Stefan Rousseau/Pool via AP

„Jako sam srećna što je američki predsednik ovde. Za mene je od izuzetne važnosti što sam imala priliku da ga upoznam jer se zalaže za multilateralizam, koji nam je falio u prethodnim godinama“, kazala je Merkel.

Bajden i Putin verovatno neće održati konferenciju za medije nakon sastanka sledeće nedelje

Sastanak američkog i ruskog predsednika zakazan je za 16. jun. Upućeni u raspored kažu da zajednička konferencija za novinare nije zakazana. Ovo je presedan u odnosu na sastanak Tramp-Putin, kada su lideri dali izjave nakon dvočasovnog sastanka iza zatvorenih vrata.

Sastale se Džil Bajden i Kejt Midlton

Prva dama Amerike i vojvotkinja od Kembridža obišle su danas lokalnu školu u Kornvolu. Ovo je prvi susret Džil Bajden i buduće kraljice Ujedinjenog Kraljevstva. One su istakle da će SAD i Velika Britanija poboljšati saradnju na polju edukacije dece u ranom detinjstvu.

Kejt Midlton i Dzil Bajden Jill Biden Kate Middleton Catherine, Duchess of Cambridge
Kejt Midlton i Džil Bajden Foto:Tanjug/Aaron Chown/Pool photo via AP

„Nadam se da možemo da promenimo pogled na detinjstvo i adekvatno pripremimo generacije za sve što dolazi. Naše zemlje će nastaviti da dele podatke i znanje u godinama koje dolaze“, rekla je vojvotkinja od Kembridža.

Protest na plaži ispred hotela

Pripadnici grupe „Pobuna protiv istrebljenja“ (Extinction Rebellion) klimatski aktivisti organizovali su nekoliko protesta i performansa na plaži ispred hotela u kojem se sastaju lideri.

 

Zajednička fotografija lidera

Druženje na terasi 

„Kao i uvek, ista ekipa, ista odlučnost da se deluje, isti entuzijazam! G7 može početi“, napisao je Makron na Tviteru uz fotgrafiju na kojoj se vidi kako učesnici samita uživaju na terasi hoetla u Kronvolu.

Sličnu fotografiju objavli su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsedednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Dolazak Angele Merkel 

Angela Merkel Foto:Stefan Rousseau/Pool via AP

Stigao italijanski premijer Mario Dragi

Foto: Stefan Rousseau/Pool via REUTERS

Američki predsednik Džo Bajden stigao je juče u Veliku Britaniju, a istog dana imao je sastanak sa premijerom te zemlje Borisom Džonsonom. Dolazak lidera Nemačke, Francuske, Italije, Kanade i Japana i SAD očekuje se u toku dana.

Bajden prvi put na samitu, Merkel poslednji

Lideri G7 na samitu će obećati distribuciju milijarde vakcina protiv koronavirusa.

Samit okuplja lidere Nemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije, Kanade, Japana i SAD u letovalištu Karbis Bej, na jugozapadu Engleske. Lideri sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta imaće i prijem kod britanske kraljice Elizabete Druge, a okupiće se i oko roštilja na plaži.

Za američkog predsednika Džozefa Bajdena, italijanskog premijera Marija Dragija i japanskog premijera Jošiihide Sugu ovo će biti prvo učešće na samitu G7. Sa druge strane, reč je o poslednjem za nemačku kancelarku Angelu Merkel i možda za francuskog predsednika Emanuela Makrona. Samit će trajati do nedelje, 13. juna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar