G7 Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Svetski lideri će se ove nedelje okupiti na samitu G7 u Kornvolu u Velikoj Britaniji. Na ovom mestu će se raspravaljati o bitnim i ključnim temama, koje su važne kako za koju državu zasebno tako i za ceo svet u globalu.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusija i pretnja demokratiji

Jedan od ključnih ciljeva Džoa Bajdena je pokazivanje zapadne solidarnosti pred njegov susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Ženevi 16. juna. Američki predsednik napisao je u Vašington postu da mu je cilj da okupi svetske demokratije i izvrši veliko resetovanje spoljne politike nakon poteza njegovog pretnodnika Donalda Trampa koji je koketirao sa autokratama.

Ministri spoljnih poslova G7 su nakon sastanka prošlog meseca rekli da su duboko zabrinuti zbog negativnog obrasca ruskog neodgovornog i destabilišućeg ponašanja. Po sletanju u Veliku Britaniju u sredu uveče, Bajden je rekao američkim trupama u vazduhoplovnoj bazi u Sufolku: “ Jasno ćemo objasniti da su se SAD vratile i da demokratije sveta soje zajedno kako bi rešile najteže izazove i pitanja koja su bitna, najviše za našu budućnost“, prenosi Gardijan.

Foto: REUTERS/Tom Nicholson

Kina

Kina će biti jedna od glavnih tema na samitu, što pokazuje poziv Australiji, Indiji i Južnoj Koreji da prisustvuju sastanku kao gosti. Doseg i uticaj Pekinga za njih je ključno pitanje. Bajdenov plan je da ubede evropske zemlje da obiljnije shvate pretnju kineskog uticaja na demokratiju, dok se slivaju kineske investicije u infrastrukturu i preduzeća u Evropi.

Boris Džonson, čiji je nedavni pregled odbrane i bezbednosti obećavao obnovljeni „indo-pacifički savez“, takođe želi da pronađe način saradnje kako bi razblažio uticaj Pekinga.

Vakcine

Džonson je najavio da želi da ceo svet bude vakcinisan do kraja 2022. godine, ali je ponudio oskudne detalje o tome kako bi to moglo da se izvede. Budući da je većina zemalja G7 na putu da u potpunosti vakciniše svoju odraslu populaciju, a sama Britanija je obezbedila milione viška vakcina, svet traži od G7 detaljan i efikasan plan.

Više od 200 bivših svetkih lidera i ministara inostranih poslova, uključujući i dva bivša premijera Velike Britanije, Gordona Brauna i Tonija Blera, pisali su liderima G7 ranije ove nedelje pozivajući ih da se slože da pokriju dve trećine troškova za vakcine. Ako ovo bude dogovoreno u Kornvolu – to će biti nasleđe ovog samita G7.

Foto: REUTERS/Phil Noble

U onome što su mnogi videli kao znak nade za povratak multilateralizma, ministri finansija G7 potpisali su prošle nedelje iskortijski sporazum u Londonu, postavaljući temelje za oštriji globalni poreski režim. Novi sistem ima za cilj da omogući vladama da oporezuju najprofitabilnije firme gde god da zarađuju, umesto da dozvoli multinacionalnim kompanijama da igraju jednu jurisdikciju protiv druge, i utvrdili su minimalnu stopu poreza od 15 odsto.

Učesnici kampanje kažu da je stopa od 15 odsto preniska – Bajden je predložio 21 odsto. Takođe postoji zabrinutost oko toga kako bi rezultirajući prihod bio podeljen između G7 i zemalja u razvoju i koliko bi vremena trebalo da se to primeni.

Lideri G7 će verovatno pozdraviti sporazum oko početka nove ere saradnje.

Pomoć i obrazovanje devojčica

Još od kada je bio ministar spoljnih poslova Džonson je istakao važnost obrazovanja devojčica, nazivajući ga „švajcarskim nožem za vojsku“ koji pomaže u rešavanju niza drugih razvojnih pitanja. To će biti prikazano i ovog vikenda, ali aktivisti za borbu protiv siromaštva optužuju premijera za licemerje zbog njegove odluke da se privremeno ukine – trošenje 0,7 odsto nacionalnog dohotka na pomoć.

Velika Britanija može da pritisne duge države da se obavežu na jačanje pomoći za školovanje devojčica.

Boris Dzonson Boris Johnson
Boris Džonson Foto:EPA-EFE/HOLLIE ADAMS

Klima

Diskusija o klimi biše jednostavnija sada nego proteklih godina iz razloga što Tramp neće prisustvovati ovom sastanku. Jedan od Bajdenovih prvih poteza kao predsednika, bio je da SAD ponovo pridruži Pariskom klimatskom sporazumu.

Iako je klima važan element na ovim susretima, vrlo je moguće da sada zbog koronavirusa, vakcina i poreza, jedini ishod na kraju susreta bude još više „praznih priča“.

Planirano je nekoliko proteta zbog pitanja klime koji se podudaraju sa samitom, a čiji je cilj da lideri budu više fokusirani. Za Džonsona je ulog relativno visok.

U novembru će se u Glazgovu održati klimatski samit Cop26, a Džonson će želeti da stvori politčki pokret koji se kreće ka tome. On je samim tim pod pritiskom da ovog vikenda izađe u javnost sa nečim određenim i dogovorenim u političkim okvirima.

Donald Tramp Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Bregzit

Džonson ne želi da Bregzit bude ni blizu G7. Nedavno je rekao: „Isistali smo taj limun na suvo“. Ali ministar za Bregzit Lord Frost će otputovati u Kornvol. Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost je izrazio zabrinutost oko prekida spora oko primene severnoirskog protokola, upozoravajući na rizike od narušavanja mirovnog procesa.

Džonson će biti pod pritiskom da učini ustupke, prenos Gardijan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar