Tajni dokumenti američkih obaveštajaca nedavno su procurili u javnost, a gotovo svakog dana američki medji otkrivaju nove informacije. Tako je svet saznao da Amerika špijunira kako saveznike, tako i neprijatelje, ali i lidere drugih država među kojima je Vladimir Zelenski. Ovo je pet najvećih otkrića iz tajnih dokumenata Pentagona.

Neki od dokumenata, za koje američki zvaničnici kažu da su autentični, otkrivaju razmere američkog prisluškivanja ključnih saveznika, uključujući Južnu Koreju, Izrael i Ukrajinu. Drugi otkrivaju stepen do kojeg su SAD prodrle u rusko Ministarstvo odbrane i rusku plaćeničku organizaciju Vagner, uglavnom putem presretnutih komunikacija i izvora, koji bi sada mogli biti u opasnosti.

Špijuniranje Zelenskog

Jedan dokument otkriva da su SAD špijunirale i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. To nije iznenađujuće, rekao je izvor blizak ukrajinskom predsedniku, ali su ukrajinski zvaničnici duboko frustrirani zbog curenja informacija.

Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia, REUTERS/Yan Dorbronosov, /Stringer, Viktor Tolochko / Sputnik / Profimedia, APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia, Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

U izveštaju američke obaveštajne službe navodi se da je Zelenski krajem februara „predložio udar na ruske lokacije u Rostovskoj oblasti koristeći bespilotne letelice, pošto Ukrajina nema oružje dugog dometa sposobno da dosegne toliko daleko“.

S tim u vezi, u drugom obaveštajnom izveštaju se navodi da bi Kina mogla da iskoristi ukrajinske udare na ciljeve duboko u Rusiji „kao priliku da postavi NATO kao agresora i da može povećati svoju pomoć Rusiji ako oceni da su napadi značajni“.

Procene o žrtvama

Prema jednom od dokumenata, ruske snage su u februaru imale između 189.500 i 223.000 žrtava, uključujući čak 43.000 vojnika poginulih u akciji. Ukrajina je, u međuvremenu, pretrpela 124.500 do 131.000 žrtava, sa do 17.500 poginulih u akciji, navodi se u izveštaju.

Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Upitan o informacijama koje kruže na Tviteru i Telegramu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za CNN da „nema ni najmanje sumnje u direktnu ili indirektnu umešanost Sjedinjenih Država i NATO-a u sukob između Rusije i Ukrajine“.

Ukrajina ostaje bez municije

Dalje, američki obaveštajci sugerišu da bi ukrajinska protivvazdušna odbrana mogla da ostane bez raketa i municije u svega nekoliko nedelja.

U jednom od dokumenata od 23. februara, koji ima oznaku „poverljivo“, do detalja se navodi kako će ukrajinski PVO sistem S-300 potpuno utihnuti do 2. maja, ukoliko nastavi istim tempom da bude korišćen.

Foto: Tanjug/AP Photo/LIBKOS, File

Ukrajinski protivvazdušni sistem Buk, na koji se ukrajinska vojska oslanja, uz S-300, mogao bi da se istroši do polovine aprila, dok bi protivvazdušne jedinice na prvoj liniji fronta mogle da budu „totalno smanjene“ do 23. maja.

Ruski lovci i bombarderi dobijaju sve veću mogućnost da napadnu ukrajinske snage, što bi mogao da bude izazov za Kijev, sugeriše se u tajnim dokumentima.

Vagner širi pipke

Ogromno curenje informacija takođe otkriva da prodor SAD u rusko Ministarstvo odbrane i plaćeničku organizaciju Vagner pravi značajan problem za Kremlj.

Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak/Tanjug/AP Photo/Libkos/Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Veliki deo informacija o Rusiji prikupljen je putem presretnutih komunikacija, što je izazvalo zabrinutost da bi Rusi sada mogli da promene svoj način komunikacije kako bi bolje prikrili svoje planiranje.

Istovremeno, na tapetu se našla i ruska plaćenička grupa Vagner, koja ima sve veću ulogu u ratu u Ukrajini, ali pokušava i da prikupi saveznike širom sveta.

Nagrada za uništenje NATO tenkova

Poverljivi dokumenti američkih obaveštajnih službi, takođe otkrivaju da je ruskim vojnicima obećan bonus ako oštete ili unište tenkove NATO-a u Ukrajini.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U dokumentima je navedeno da je to „rezultat inicijativa osmišljenih da pomognu ruskim vojnim jedinicama i ojačaju njihov moral dok se bore za osvajanje teritorija na istoku Ukrajine“.

„Video snimci uništavanja tenkova bili bi široko distribuirani kako bi se smanjilo samopouzdanje Ukrajine i Zapada i ruske trupe uverile u svoju sposobnost da nadvladaju ovo novo oružje“, navodi se u dokumentima.

POGLEDAJTE JOŠ:

Članice NATO-a donirale su Ukrajini stotine borbenih tenkova u pokušaju da preokrenu tok rata s Rusijom.

Očekuje se da će još 160 tenkova „Leopard“ nemačke proizvodnje stići u Ukrajinu pre nove kontraofanzive, za koju se veruje da će početi tokom proleća.

Zvanični Kremlj naveo je da su dokumenta „izuzetno zanimljiva“, dok su saveznici Amerike zabrinuti zbog činjenice da su ovakve informacije dospele u javnosti.

U međuvremenu, FBI je pokrenuo istragu o curenju i obećava hitno „rešenje problema“.

BONUS VIDEO Ukrajinci uništili rusko skladište u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar