Dopisnik Volstrit džurnala za spoljnu politiku Jaroslav Trofimov objavio je delić tajnih ratnih dokumenata s detaljima planova SAD-a i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske uoči planirane kontraofanzive protiv ruskih snaga.

Ono što je zanimljivo, na levoj fotografiji su autentični dokumenti, a na desnoj oni koje je, kako se čini, modifikovao moskovski režim.

To se može zaključiti zbog promenjenih brojeva, pa je tako u levom dokumentu navedeno da je Rusija pretrpela gubitke od 43.500 vojnih žrtava, dok je u izmenjenom dokumentu taj broj smanjen na 17.500.

Isto tako, broj uništenih ruskih vojnih vozila „pao je“ sa 6.004 na 600.

Takođe, u autentičnom dokumentu navedeno je da su Rusi ostali bez 72 borbena aviona i 82 helikoptera, dok je u modifikovanoj verziji taj broj umanjen na sedam borbenih aviona i osam helikoptera.

Pročitajte još:

Kako je ranije objavljeno, curenje podataka potvrdili su za Njujork Tajms viši zvaničnici Bajdenove administracije, a Pentagon istražuje ko bi mogao da stoji iza curenja dokumenata koji su se pojavili na Tviteru i Telegramu, aplikaciji s više od 500 miliona korisnika koja se masovno koristi u Rusiji.

Modifikacije upućuju na mogući pokušaj širenja dezinformacija u režiji Moskve, navode analitičari. Ali objava dela originalnih dokumenata, koji uključuju fotografije očekivanih isporuka oružja, procene snage bataljona i drugih planova, predstavlja značajan sigurnosni propust američkih obaveštajnih službi, piše taj list.

BONUS VIDEO Žestok raketni napad Rusije na Ukrajinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare