Nensi Pelosi i Andrej Plenković
Nensi Pelosi i Andrej Plenković Foto: TANJUG/AP Photo

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazili su danas u Zagrebu podršku Ukrajini.

Pelosi je u izjavi novinarima rekla da će američka podrška Ukrajini ostati ista bez obzira na rezultate predstojećih izbora u SAD.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Plenkovićem, Pelosi je istakla da podrška Ukrajini neće prestati i da ta zemlja ima podršku obe stranke i oba doma Kongresa. Ona je kazala da je s punim poverenjem prihvatila poziv na parlamentarni samit Krimske platforme, jer se i hrvatski narod borio za demokratiju.

„Iskustvo koje je vaša zemlja imala i u pogledu agresije i razminiranja i traume, to vaše iskustvo može pomoći i Ukrajincima i drugima koji su žrtve ruske agresije“, rekla je Pelosi.

Ona je upozorila da je energetika postala sredstvo ucene u ruskoj agresiji na Ukrajinu i zahvalila Hrvatskoj „na liderstvu“ na području energetike.

Na pitanje o dronovima koji Iran šalje u Rusiju, Pelosi je istakla da Teheran čini veliku grešku. Prema njenim rečima, Ukrajina pokazuje određeni uspeh u borbi protiv dronova, ali da toj opasnoj opremi treba stati na kraj.

Plenković je u zajedničkoj izjavi rekao da su susret obeležile dve važne teme – uz Ukrajinu, tu je i dalja saradnja SAD i Hrvatske.

„Hrvatska i SAD su uvereni da smo u ovoj situaciji na pravoj strani, i prava i morala, i zbog toga ćemo nastaviti ovu saradnju davanja podrške nama prijateljskoj Ukrajini“, naglasio je Plenković.

On je izrazio zadovljstvo „uzlaznim trendom“ u odnosima SAD i Ukrajine, naglasivši to što je Hrvatska ušla u program izuzeća od viza, a uskoro će biti potpisan i sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Premijer je kazao da ceni podršku SAD kada je reč o razumevanju za jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

„Nastavićemo našu saradnju i na području jugoistoka Evrope i na području svih sigurnosnih tema koje su vezane uz globalne aktivnosti“, rekao je hrvatski premijer.

Pelosi se ranije danas po dolasku u Zagreb srela i sa predsednikom Sabora Gordanom Jandokovićem koji je posle susreta istakao da će „učiniti sve da Ukrajina dobije rat, a Rusija bude poražena“.

Pelosi je najviša američka funkcionerka u poseti Zagrebu od 2015. godine kada je Hrvatsku posetio tadašnji potpredsednik Džozef Bajden.

U Zagrebu će u utorak biti održan parlamentarni samit Krimske platforme koji će okupiti oko 50 delegacija iz tridesetak država, kao i parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija.

Iz Sabora su potvrdili da je pozvana i Srbija, ali da iz te zemlje niko ne dolazi. Predsednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je ranije da je „Srbija pozvana, ali da očito ima druge planove“.

Učesnicima samita obratiće se hrvatski premijer Andrej Plenković a videovezom i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Predviđeno je da učesnici samita na kraju skupa usvoje zajedničku izjavu u kojoj će izraziti podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Hrvatska je suorganizator skupa na poziv Ukrajine zbog ratnog stanja u toj zemlji, što, kako je saopštio Sabor Hrvatske, pokazuje partnerstvo i prijateljstvo Kijeva i Zagreba.

U avgustu 2021. u Kijevu je održan inauguracijski samit na nivou predsednika država ili vlada kao odgovor na aneksiju Krima i druge bezbednosne izazove, a ponovo je organizovan u virtuelnom obliku u avgustu ove godine.

***

BONUS VIDEO: Nensi Pelosi napustila Tajvan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar