Foto: Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP

Odlazeći ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov izjavio je da Ukrajina dnevno troši oko 100 miliona dolara državnih fondova u odbrani od ruske invazije.

Prema njegovim rečima, zalihe volonterskih organizacija iznose samo tri odsto sve opreme koja je stigla na linije fronta od 24. februara 2022. godine.

„Stoga, nepravedno je tvrditi da sve rade dobrovoljci“, rekao je zvaničnik na pitanje o navodno maloj količini dronova koje je vojnicima dala država, prenosi Kijev independent.

„Zapravo, to rade građani Ukrajine koji plaćaju porez u budžet, a iz ovog budžeta novac ide i vojsci“, dodao je Reznikov.

U intervjuu za Ukrinform, Reznikov je rekao da ne može da otkrije koliko je ugovora Ministarstvo odbrane zaključilo sa ukrajinskim proizvođačima dronova, ali da se može javno saopštiti da je nedavno odobreno za proizvodnju 30 novih modela ukrajinskih dronova.

„Nivo njihove proizvodnje zavisiće od samih proizvođača. Sve što mogu da proizvedu biće naše. Sve ćemo od njih kupiti državnim sredstvima“, kazao je odlazeći ministar.

PROČITAJTE JOŠ:

Ranije danas, Reznikov je podneo ostavku ukrajinskom parlamentu i predsedniku Volodimiru Zelenskom. Poslanik Jaroslav Železnjak rekao je da je skupštinski odbor za odbranu podržao Reznikovljevu ostavku.

Zelenski je u nedelju javno objavio svoju odluku da razreši ministra odbrane i zameni ga 41-godišnjim Rustemom Umerovom, predsednikom Fonda državne imovine Ukrajine.

Razrešenje Reznikova usledilo je posle nekoliko skandala u Ministarstvu odbrane o kojima su pisali ukrajinski mediji, posebno u vezi sa nabavkom opreme i zaliha za ukrajinske vojnike.

BONUS VIDEO: Vučić o sastanku sa Zelenskim

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar