Foto: EPA-EFE/VATICAN MEDIA HANDOUT

Papa Franja rekao je da je pun zahvalnosti nakon istorijske posete Iraku, tokom nedeljne opšte audijencije na kojoj je dugo govorio o tom putovanju.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nakon te posete, moja duša puna je zahvalnosti prema svima onima koji su učinili to putovanje mogućim, od političkih vlasti do verskih, uključujući velikog ajatolaha Alija Sistanija sa kojim sam imao nezaboravan susret u njegovoj rezidenciji“, rekao je papa.

„Irački narod ima pravo da živi u miru i da pronađe dostojanstvo koje mu pripada. Njegovi religijski i kulturni koreni su dugi su hiljade godina. Mesopotamija je kolevka civilizacije“, dodao je, izrazivši žaljenje što je sve to nasleđe uništeno ratom, prenosi Hina.

„Odgovor je bratstvo“

„To je uvek rat, to čudovište sa kojim se odvija promena epoha i koji nastavlja da proždire čovečanstvo. Na oružje se ne odgovara drugim oružjem. Odgovor je bratstvo“, naglasio je papa Franja.

Papa se u ponedeljak vratio u Rim nakon trodnevnog boravka u Iraku, prve posete jednog pape toj zemlji razorenoj ratom. Posetio je Bagdad, Mosul i Karakoš, zauzeo se za iračku hrišćansku zajednicu i susreo sa velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, najvišim vođom šiita u zemlji.

Učestvovao je i na ekumenskoj molitvi sa različitim verskim zajednicama koje žive u Iraku već hiljada godina u Uru, Avramovom rodnom gradu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)