Foto: Vitaliy Ankov / Sputnik / Profimedia, EPA-EFE/KCNA

Prvi put posle nekoliko godina severnokorejski voz je ušao u Rusiju i to samo dva dana nakon što su Sjedinjene Države saopštile da imaju informacije koje pokazuju da Pjongjang tajno isporučuje Rusiji artiljerijske granate za rat u Ukrajini.

Sever 38 – vašingtonski istraživački centar koji prati situaciju u Severnoj Koreji je rekao da nije moguće utvrditi svrhu voza na osnovu slika.

„Tranzicija dolazi usred izveštaja o prodaji oružja Severne Koreje Rusiji i opštih očekivanja o obnovi trgovine između dve zemlje“, navodi se u izveštaju.

Inače, Severna Koreja je više puta tvrdila da je zatvorila Most prijateljstva Tumangang, jedinu kopnenu vezu između zemalja, u februaru 2020. tokom pandemije koronavirusa.

Međutim, u izveštaju sa železničkog prelaza se navodi da je u 10.24 po lokalnom vremenu grupa od tri zatvorena vagona viđena na korejskoj strani granice, a da je do 13.10 ušla u Rusiju što je oko 200 metara od kraja železničkog mosta.

Pročitajte još:

U 15 časova, 30 lokomotiva i tri vagona je viđeno na šinama u ruskoj stanici Hasan, otprilike 2 kilometra od granice, a tri manja pokrivena vagona, ili eventualno kontejneri na vagonima, bila su parkirana uz pristigli voz koji e bio na susednim šinama.

“ Nije moglo da se utvrdi da li je u toku prenos materijala, a lokacije parkiranja ovih vozova možda nisu povezane“, navodi se u izveštaju.

Podsetimo, Bela kuća je u sredu saopštila da Vašington ima informacije koje pokazuju da je Severna Koreja tajno isporučivala Rusiji „značajan“ broj artiljerijskih granata za rat u Ukrajini i da je pokušala da prikrije pošiljke provodeći ih kroz zemlje bliskog istoka i severne Afrike, što je Pjongjang negirao.

Takođe Rusija negira da je prevozila oružje, a tamošnja veterinarska služba je u saopštila da je voz koji je prešao prevozio konje.

BONUS VIDEO Život jedne ukrajinske porodice pod restrikcijama

„Rusija i Severna Koreja ponovo su aktivirale ovu saobraćajnicu, prvi put od pandemije. U vagonima je bilo 30 sivih rasnih konja“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar